Съединените щати и Европейският съюз обявиха голяма сделка за доставка

...
Съединените щати и Европейският съюз обявиха голяма сделка за доставка
Коментари Харесай

САЩ и ЕС се договориха за допълнитени 15 млрд. куб. м. природен газ

Съединените щати и Европейският съюз оповестиха огромна договорка за доставка на полутечен природен газ в Европа в опит да се ограничи зависимостта на района от съветска сила, съобщи Би Би Си.

Според съглашението Съединени американски щати ще обезпечат спомагателни размери на полутечен газ (LNG) за пазара на Европейски Съюз от минимум 15 милиарда кубически метра до края на тази година.

Блокът към този момент съобщи желанието си да приключи използването на съветски газ в отговор на нахлуването на съветската инвазия в Украйна. В момента Русия обезпечава 40% от вноса в блока. 

За да понижи зависимостта си от Русия, Европейски Съюз ще диверсифицира вноса и ще усили генерацията на сила от възобновими източници.

Целта на Европейски Съюз е до 2030 година да бъдат обезпечени поръчки за почти 50 милиарда куб. метра годишно на полутечен природен газ от Съединени американски щати.

Сделката бе оповестена по време на тридневната аудиенция на американския президент Джо Байдън в Брюксел. Байдън и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също по този начин оповестиха основаването на взаимна работна група, която ще работи за понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветската сила.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР