Съдбата на св. Йоан Златоуст е толкова близка до съвременните

...
Съдбата на св. Йоан Златоуст е толкова близка до съвременните
Коментари Харесай

Молитва към св. Йоан Златоуст. Помага при отчаяние и мъка

Съдбата на св. Йоан Златоуст е толкоз близка до актуалните действителности, че може да служи за образец на всеки човек от 21 век. Както през 4-ти век от раждането на Христос, по този начин и през днешния ден е имало невиждано разслоение на обществото на богати и небогати.

Религията и властта са употребявани съгласно личните си разбирания от хората, ръководещи по това време. Те се отклонили от Светото писание и изцяло изгубили любовта си към близък. И не различен, а Йоан Златоуст стоял на пътя на обществото към хаоса. Ето за какво и през днешния ден молитвите към Йоан Златоуст би трябвало да оказват помощ на тези, които се обръщат към него, с цел да устоят на прегрешението и изкушението на съвременността.

В какво оказват помощ молитвите към св. Йоан Златоуст?

Хората се обръщат с молитва към Йоан Златоуст за помощ по разнообразни въпроси:

за отричане от неприятни навици; за даряване на разсъдък за себе си и близките; за вярното развиване на детето и това той да проговори вярно, в случай че има проблем с речта; за помощ при обезсърчение и тъга, униние; за излекуване

Молитвата към Йоан Златоуст за помощ, отправена откровено и несвързана с материални облаги, сигурно ще откри отговор и светецът ще побърза да помогне на всички в неравостойно състояние и нуждаещи се.

Много и разнообразни дарования си получил от Господа и като добър и правилен раб, добре си умножил всички дадени ти гении: по тази причина в действителност си бил космополитен преподавател, тъй като всяка възраст и всяко звание се поучава от теб.

За децата ти си образец на смирение, за младите – величие на целомъдрието, за мъжете – ментор на усърдие, за старите – преподавател на незлобие, за монасите – предписание на самоограничение, за молещите се – въодушевен водител от Бога, за търсещите мъдрост – просветник на мозъка, за благословените витии – изобилен извор онлайн слово, за благотворителите – звезда на милосърдието, за началстващите – образец за умно ръководство, за ревнителите на правдата – подстрекател на дръзновението, за гонените поради истина – ментор на самообладание, за всички си бил всичко, с цел да спасиш някак някои.

И над всичко това си придобил обич, която е цялост на съвършенството, и с нея като с Божествена мощ си съединил в едно всички дарувания и тази обич, примиряваща разграничените, си проповядвал на всички правилни като тълкувание на апостолските слова. А ние, неверните, имайки всеки по едно дарование, нямаме единство на духа в мира, биваме тщеславни, дразним се едни други и си завиждаме, по тази причина нашите дарования не ни служат за мир и избавление, само че за омраза и наказание.

 

Затова, смущавани от раздори, припадаме пред теб, светителю Божий, и молим със съкрушени сърца: по твоите молебствия изкорени от сърцата ни всяка горделивост и злоба, които ни разделят, с цел да бъдем едно църковно тяло с доста членове, и по твоето молитвено слово да се възлюбим едни други, с цел да изповядаме в единодушие Отца и Сина и Светия Дух, Единосъщната и Неразделна Троица, в този момент и всеки път, и във безконечни епохи.  Амин!

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР