Съдът в Ню Йорк възстанови правото на собственост на Пакистан

...
Съдът в Ню Йорк възстанови правото на собственост на Пакистан
Коментари Харесай

Съд в Ню Йорк възстанови правото на собственост на Пакистан върху близо 200 произведения на изкуството

Съдът в Ню Йорк възвърне правото на благосъстоятелност на Пакистан върху близо 200 творби на изкуството, съобщи Агенция Франс Прес. Артефактите са откраднати и експортирани незаконно. Общата им стойност е 3,4 млн. щатски $. 

Международното следствие се води от 10 години. 

Преди две години правосъдните управляващи на Ню Йорк стартират необятна акция по възобновяване на благосъстоятелност върху откраднати от целия свят творби на изкуството. През 2020 година и 2021 година повече от 700 предмета бяха върнати на 14 страни, като измежду тях са Камбоджа, Индия, Пакистан, Египет, Ирак, Гърция, Италия. 

Прокурор Алвин Браг разгласи, че 192 артефакта ще бъдат върнати на пакистанския народ на гала в генералното консулство на страната в Ню Йорк. 

187 от артефактите са били обект на трафик, проведен от търговец на творби на изкуството от Манхатън с индийско и американско поданство – Субаш Капур. Той е разследван в продължение на десетилетие. Задържан е през 2011 година в Германия и е върнат в Индия, където излежава 13-годишна присъда. „ Субаш Капур беше измежду най-активните трафиканти на творби на изкуството на планетата “, разгласи прокурорът Алвин Браг.

През март Австралия възвърне 29 откраднати предмета на Индия. 13 от тях са свързани с трафик на Капур. 

През септември Съединени американски щати върна на Египет 16 творби на изкуството, пет от които бяха открити в влиятелния музей „ Метрополитън “. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР