Съдът в Хага, който разглежда жалбата на Украйна срещу Русия,

...
Съдът в Хага, който разглежда жалбата на Украйна срещу Русия,
Коментари Харесай

Съдът в Хага попари Киев, разследва го за геноцид в Донбас


Съдът в Хага, който преглежда жалбата на Украйна против Русия, възнамерява първо да ревизира имало ли е военни закононарушения против жителите на Донбас, осъществени преди началото на съветската военна интервенция. Това зяви Карим Хан, основен прокурор на Международния углавен съд, написа telegraph.bg.

Според Киев Москва  манипулира понятието за „геноцид“, за да оправдае нашествието си. Главният прокурор на Съда в Хага обаче счита, че има „разумни учредения да се смята“, че военни закононарушения и закононарушения против човечеството са осъществени в Украйна.

„ Предвид разширението на спора през последните дни намерението ми е това следствие да обгръща и всички нови хипотетични закононарушения, попадащи в юрисдикцията на моята работа, които са осъществени от която и да е страна в спора във всяка част от територията на Украйна “, съобщи Хан в специално изявление.

Разследването ще се основава на авансово изследване на Международния углавен съд, което преглежда възможни военни закононарушения в Украйна още от края на 2013 година

През ноември 2013 година в Украйна избухнаха митинги против тогавашния президент Виктор Янукович, което докара до свалянето му от власт при започване на идната година. През февруари 2014 година полиция и въоръжените сили убиха десетки протестиращи и раниха стотици в столицата Киев.

Скоро по-късно Русия анексира нелегално Крим и поддържа сепаратистите в спора в Източна Украйна. Дългогодишният спор сред подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските сили в Донбас е довело до гибелта на към 14 000 души в района.

Предварителен отчет на Международния углавен съд, оповестен през декември 2020 година, е открил, че има „ рационални аргументи да се счита, че през тези години са осъществени голям брой военни закононарушения, в това число убийства, изнасилвания, изтезания, нелегално задържане и умишлени офанзиви против цивилни “.

blitz.bg
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР