Съдът ще трябва да решава дали площадът пред художествената галерия

...
Съдът ще трябва да решава дали площадът пред художествената галерия
Коментари Харесай

Скандал! Кръщават площад на предателя на Левски

Съдът ще би трябвало да взема решение дали площадът пред художествената изложба в Ловеч да носи името на свещеноиконом Кръстьо Никифоров, прочут като поп Кръсьо.

Това се постанова, след откакто общинските съветници в града не стигнаха до решение. Общинарите  на 30 септември площадът пред художествената изложба в града да носи името на поп Кръстьо, само че кметът Корнелия Маринова го върна за ново разглеждане,с претекста, че не е спазена законовата процедура.

При повторното гласуванеловешките общински съветници нито анулираха върнатото от Маринова решение, нито одобриха наново площадът да носи името " Свещеноиконом Кръстьо Никифоров ".

Предложението за именуването на площада беше импортирано от фондация " Граждани против насилието ",а кметът Маринова уточни, че не желае да влиза в исторически разногласия за личността и делото на поп Кръстю, а се интересува само от законосъобразността на решението. Така въпросът ще се взема решение в съда.

Поп Кръсьо е посочен от Любен Каравелов като индивида, който е предал Васил Левски. Зад това изказване застават също Захари Стоянов и Иван Вазов, както и други съвременици на тези събития. Има обаче и друга версия, че Поп Кръстьо няма общо с измяната на Апостола, а е жертва на очерняне.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР