Съдът на Европейския съюз отново порица Унгария за миграционната ѝ

...
Съдът на Европейския съюз отново порица Унгария за миграционната ѝ
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отхвърли унгарски закон, принуждаващ мигранти да търсят убежище в чужбина

Съдът на Европейския съюз още веднъж порица Унгария за миграционната ѝ политика, съобщи " Ройтерс ".

Според днешно решение " като обвързва опцията за подаване на молба за интернационална протекция с изискването авансово да е подадена декларация за желание в посолство, ситуирано в трета страна, Унгария не извършва отговорностите си по правото на Съюза ".

Унгарски закон, който на процедура ограничи мигрантските потоци към страната, изисква от някои жители на трети страни или хора без поданство да подадат предварителна молба за леговище в задачата на страната в Сърбия или Украйна преди да аплайват за интернационална протекция в Унгария. Това значи, че претендентите за леговище, които към този момент са в Унгария, би трябвало да пътуват в чужбина, с цел да подадат молбата си. Унгария споделя, че някои хора - като украинци, бягащи от нашествието на Русия - са освободени.

 Орбан счита за недопустимо съглашението на Европейски Съюз за миграцията Орбан счита за недопустимо съглашението на Европейски Съюз за миграцията

В своето решение от четвъртък съдиите на Европейски Съюз обявиха, че законът съставлява " непропорционална интервенция в правото на тези лица да подадат молба за интернационална протекция при идването им на унгарската граница ".

Съдът също по този начин твърди, че Унгария е нарушила разпоредбите за интернационална протекция на блока, които не разрешават на разположение да напусне страна от Европейски Съюз, с цел да подаде молба за леговище в чужбина. Тези правила на Европейски Съюз, показва съдът, обезпечават " ефикасен, елементарен и бърз достъп до процедурата за даване на интернационална протекция ".
Орбан, който е твърдо надъхан против миграцията, неведнъж е влизал в спор с Брюксел по въпроса и постоянно подлага на критика правосъдните решения на Европейски Съюз като нарушаване на националния суверенитет.
Политиката за даване на леговище беше основна част от антимиграционната платформа на Орбан, която докара до това, че единствено 44 души аплайваха за интернационална протекция в Унгария през 2022 година Европейската комисия подлага на критика закона и отнесе въпроса до Съда на Европейски Съюз в Люксембург.

Правилото беше въведено в резултат на пандемията от Коронавирус през 2020 година, като държавното управление в Будапеща твърди, че то е предопределено да понижи риска от разпространяване на инфекцията в Унгария от непознати жители.

Но съгласно европейския съд битката против Коронавирус не оправдава отговора на Унгария, който той дефинира като " несъразмерен ".

Съдът на Европейски Съюз към този момент отхвърли различен съставен елемент от миграционните практики на Унгария през май 2020 година, постановявайки, че страната нелегално е задържала търсещи леговище на границата си със Сърбия.

Унгарското държавно управление не отговори незабавно на искане за коментар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР