Съдът на ЕС съобщи, че отхвърля жалбите, подадени от Унгария

...
Съдът на ЕС съобщи, че отхвърля жалбите, подадени от Унгария
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отхвърли жалбите срещу обвързването на законността с европейския бюджет

Съдът на Европейски Съюз заяви, че отхвърля жалбите, подадени от Унгария и Полша, против обвързването на разноските от европейския бюджет със положението на законността.
Още по темата
Този механизъм е признат на уместно правно съображение и е съгласуван с рамките на предоставените на Европейски Съюз пълномощия, и с правилото на правна сигурност, се показва в правосъдното решение.

На 16 декември 2020 година Европейски Съюз одобри новите правила, които бяха оспорени от Варшава и Будапеща. Съдът през днешния ден регистрира, че плануванаъа процедура (за прекъсване на бюджетните заплащания - бел. кор.) може да бъде подхваната единствено в случай че има рационални учредения да се одобри освен, че в страната от Европейски Съюз са позволени нарушавания на правилата на правовата страна, само че и че тези нарушавания накърняват или има забележителна заплаха да накърнят задоволително директно положителното финансово ръководство на общия бюджет или отбраната на европейските финансови ползи.

Доброто ръководство на бюджета на Европейски Съюз и на финансовите ползи може да бъдат сензитивно накърнени от нарушавания на правилата на правовата страна. Тези нарушавания може да доведат до липса на сигурност, че покритите от бюджета разноски дават отговор на всички условия за финансиране, планувани в европейското законодателство и извършват преследваните общи цели, когато Европейски Съюз финансира такива разноски, се показва в решението.

Преди дни унгарският министър-председател Виктор Орбан загатна за пръв път, че е допустимо неговата страна да напусне Европейски Съюз. Унгария и Полша подадоха иск против новия механизъм, признат през декември 2020 година, по силата на който страни, нарушаващи правилата на върховенството на закона, може да се окажат отрязани от общия европейски бюджет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР