Съдът измени наложената на бизнесмена Васил Божков най-тежка мярка за

...
Съдът измени наложената на бизнесмена Васил Божков най-тежка мярка за
Коментари Харесай

Последно: Пускат Васил Божков под домашен арест с електронна гривна

Съдът промени наложената на предприемача Васил Божков най-тежка мярка за неотклонение с по-лека - домакински арест. Мярката ще се управлява с електронна гривна.  Минути след решението на Апелативния съд се появиха подозрения, че прокуратурата ще опита въпреки всичко да вкара още веднъж Божков в ареста посредством гледане на мярка по друго обвиняване. В последна сметка държавното обвиняване е изтеглило настояването си за гледане на спомагателната мярка.  

Апелативният съд заседава по обвиняването за финансови закононарушения, с които, прокуратурата твърди, че Божков ощетил държавния бюджет със 700 млн лева Съдът реши, че няма заплаха Божков да извърши ново закононарушение, защото той към този момент нямал същите власт и надзор, каквито е имал все още на закононарушението, в чието вероятно осъществяване е упрекнат. Апелативните магистрати означават, че съществува заплаха обвиненият Божков да се укрие, само че признават, че тя към този момент е по-ниска. Според съда първата инстанция е взела решението да остави Божков в ареста с общи претекстове.

По-рано през днешния ден той пристигна за съвещанието в първа зала на Съдебната палата, където бе посрещнат с аплодисментите на група свои симпатизанти. Откакто се прибра в България Божков за повторно се явява в Съдебната палата. Първото му явяване също бе ефектно - тогава пътят му до залата бе ограден и обрисуван от въжета, служещи за преграждения.

 
 Агитка Божков 1200 Снимка: БГНЕС
Към настанилата се във фоайето на Съдебта палата група последователи на Васил Божков се причисли и част от семейство на предприемача. Редом до последователите на обвинения застанаха синът на Васил Божков - Антон Божков, както и неговата брачна половинка Ива Софиянска, която е щерка на някогашния кмет на София и длъжностен министър председател Стефан Софиянски. Синът на Божков бе разпитван от проверяващите преди три години откакто татко му напусна страната.
 Iva Sofiqnska BGNES 1200 Снимка: БГНЕС
Основната част от събралите се на първия етаж последователи на Васил Божков са част от " Българско лято ". Това е политическият план, с който предприемачът се яви на парламентарните избори преди две лета. Тогава той бе на крачка от постигане на минималния резултат от 4%, който щеше да го направи депутат. В съда симпатизантите на Божков разпънаха плакати с посланията " НЕ на мълчанието, не на бухалките ", " Не можете да запушите устата на истината ", „ Справедливост за Божков ”.
 Plakat Bojkov BGNES 1200 Снимка: БГНЕС
В последната си дума пред съда Божков изиска да бъде пуснат на независимост с мярка подписка или против парична гаранция. Адвокатът му Георги Гатев пледира за подписка. От прокуратурата желаят да бъде доказано решението на Софийския градски съд и обвиненият Божков да остане в ареста.

Защитата на Божков оспори една от предпоставките за налагането на най-тежката мярка за неотклонение - опцията Божков да избяга, в случай че не е арестуван. Именно на тази мярка по време на предното съвещание от прокуратурата обърнаха особено внимание, потвърждавайки, че Божков има контактите по този начин да си провежда бягство, че страната да не разбере.

Адвокат Гатев върна лентата към заминаването на предприемача за Дубай отпреди три години. Той акцентира, че Божков не е знаел, че правосъдната система го търси, както и че няма доказателства да е бил предизвестен по тази причина. Резерацията му за пътуването пък била от предната година. Бизнесменът дори желал да се прибере назад в България от момента на самото си тръгване, сподели още юристът му.

Зад стените на правосъдната зала продължи и разногласието, по който към момента няма еднопосочен отговор - дали Божков е екстрадиран от ОАЕ. Защитата на Божков уточни, че няма акт за изгонването му и съобщи: " Ако обвиняването чака подобен, може да чака още 100 години. "
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР