Съдържание:Колко вида гъби има в България? Гъбите обикновено се причисляват

...
Съдържание:Колко вида гъби има в България? Гъбите обикновено се причисляват
Коментари Харесай

Колко вида гъби има в България?

Съдържание:

Колко типа гъби има в България?  Колко типа гъби има в България?

Гъбите нормално се причисляват към растенията поради неподвижния им метод на живот. Всъщност те нямат хлорофил и не може да се нарекат растения. Имат хитин, също като членестоногите, само че никога не принадлежат на животинския свят.

Става въпрос за необикновен тип живи организми, които съставляват настрана царство - гъби. Освен това са един от най-многобройните организми, а също по този начин и най-непознатите. Едва 10 % от всички гъби са изследвани.

Предполага се, че в международен мащаб те са към 1, 5 милиона типа. Това ги прави едни от най-многообразните организми, незабавно след насекомите. Опознаването и откриването на все нови типове гъби към този момент дава съображение да се счита, че са над 5000 милиона типа.

Колко типа гъби има в България?

Ние сме южна страна и това ни дава преимуществото да разполагаме с огромно благосъстояние от типове гъби. В България са открити към 4900 типа гъби. Предположенията обаче, че стигат до 20 хиляди типа.

В това число обаче влизат освен ядливите гъби или мощно отровните им двойници. Те са единствено дребна част от гъбното царство. Най-много са микроскопичните представители, от които се вършат антибиотиците, а и доста други скъпи медикаменти, включително за рак.

Все отново гъбите, които използваме за храна, съставляват максимален интерес за необятната публика. Най-известни типове гъби в България са печурката, манатарката, масловката, пачият крайник, рижката, брезовката и коралът. Всяка от тях има и собствен токсичен двойник, което изисква положително познаване и деликатно отношение при събиране.

 Масловката е желан тип гъба в България

Печурката е най-използваната гъба в кулинарията. И измежду най-популярните типове гъби в България. Трите типа - горската, полската и ливадната печурка са еднообразно ценени в кухнята ни.

Масловката не отстъпва по желания поради нежното бледожълто месо и плодов мирис.

Царицата на всички български гъби обаче е манатарката. У нас се срещат цели 70 типа от тази едра и извънредно вкусна гъба. Тя е най-събираната гъба от всички и е посрещната най-добре на интернационалните пазари.

Съществува и отдел в Червената книга за застрашените гъби. Този лист има задача да осведоми кои типове са застрашени най-много от изсичане на горите, а не от бране на гъби. У нас са посочени 10 застрашени типа, като най-известна измежду тях е гъбата младоженка.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР