Съдържание:Изпитвате страхЧувствате се нещастни и потиснатиИзпитвате срам от себе сиНепрекъснато

...
Съдържание:Изпитвате страхЧувствате се нещастни и потиснатиИзпитвате срам от себе сиНепрекъснато
Коментари Харесай

Знаци, че сме жертва на тормоз

Съдържание:

Изпитвате страхЧувствате се нещастни и потиснатиИзпитвате позор от себе сиНепрекъснато ви пренебрегват  душевен тормоз

Някои хора даже не осъзнават, че са станали жертва на тормоз. Отстрани доста ясно се вижда казусът, само че самите те като че ли са заслепени. Дали тъй като са ловко манипулирани, или тъй като сами крият истината от себе си – няма значение. Факт е, че не престават да позволяват да бъдат унизени.

Погледнете нашия лист със знаци, които демонстрират, че сте станали жертва на тормоз. Ако някои от тях са годни за вас, може би би трябвало да се замислите. И не забравяйте – тормозът има две съществени измерения – душевен и физически. Понякога е водещо едното от двете, а в други случаи – по едно и също време.

Изпитвате боязън

Страхът е безапелационен знак, че сте жертва на тормоз. Страхувате се от хипотетичния принудител или манипулатор. Страхувате се, че не вършиме това, което се чака от вас. Страхувате се да не сгрешите и след това да получите наказване. Страхувате се да бъдете себе си.

Страхувате се да изразявате мнение. Страхувате се да откажете на нечии стремежи. Страхувате се да не ви нагрубят или да окажат физическо принуждение върху вас. Тези и още други сходни форми на боязън, които едно другарство провокира, са един от знаците за оказване на тормоз върху вас.

Чувствате се нещастни и потиснати

 жертва на псхически тормоз

Има доста аргументи за тези страсти, само че когато са свързани с избрана обстановка, както и един човек или повече хора – нещо не е наред. Замислете се – какво ви кара да се чувствате по този начин. Възможно ли е някой да ви лимитира, да ви постанова забрани, да ви наскърбява или нагрубява?

Може би пречи на персоналното ви развиване, стопира ви да вършиме обичаните си неща, не позволява да изявявате себе си? Това е постоянно събитие при жертвите на тормоз, които след време стопират да усещат благополучие и може да изпаднат в тежка меланхолия.

Изпитвате позор от себе си

Възможно е да изпитвате позор от себе си и без да сте жертва на тормоз. Но в случай че този позор е обвързван с признание да вземем за пример, че сте удряни, редовно обиждани, заключвани, насилвани, то той е дълбокосмислен. Много жертви на тормоз се срамят от това, което им се случва. И от това, че са позволили да им се случи. Но замислете се – същински позор би трябвало да изпитвате не вие, а този, който ви тормози.

Непрекъснато ви пренебрегват

Да бъдете непрестанно пренебрегнати дотам, че да имате възприятието, че не съществувате – това е не по-малко извънредно от това, да бъдете физически измъчвани. Много жертви на тормоз не разграничават този знак, само че той е очеваден. Игнорирането на вашето създание, потребности, мнение, стремежи е душевен тормоз.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР