Съдържание:1. Сиво гниене2. Брашнеста мана3. Фалшива брашнеста мана4. Септория5. Ръжда

...
Съдържание:1. Сиво гниене2. Брашнеста мана3. Фалшива брашнеста мана4. Септория5. Ръжда
Коментари Харесай

Кои са най-честите болести по цветята

Съдържание:

1. Сиво гниене2. Брашнеста мана3. Фалшива брашнеста мана4. Септория5. Ръжда  Болести по цветята

Ако сте фенове на растенията, е добре да разпознавате по кое време те страдат от нещо. Болестите по цветята могат да бъдат най-разнообразни, само че ето някои от по-често срещаните:

1. Сиво изгниване

По стъблата и листата на растенията се следят гнили места със сив нюанс. Най-често от тази болест страдат гладиолите, божурите, лилиите, лалетата, божурите и далиите. За страдание, ефикасен лек за този тип болест няма. Единствено при божурите можете да употребявате фунгицид.

2. Брашнеста мана

Наблюдава се брашнест налеп по листата и цветовете на растенията. Обикновено това става при мощно слънчево облъчване или в случай че сте предозирали с азотен тор. От тази болест по-често страдат ралицата, лупината, богородичката, незабравката и паричката. Обработката с фунгицид би трябвало да стане при първите прояви на тези признаци и по-късно няколко пъти да бъде повторена.

3. Фалшива брашнеста мана

 Градинарство

По листата на растенията се следят жълтеникави и кафеникави петна, а в долната им част се вижда бялосив налеп. Най-често наранени са градинските теменужки, божурите и незабравките и това се дължи постоянно на високата мокрота на въздуха. Всички болни растения би трябвало да бъдат отстранени, с цел да не се заразят и другите цветя.

4. Септория

Наблюдават се тъкмни и кръгли петънца по листата на растенията, като постоянно могат да бъдат и с по-малък бял кръг в средата на петното. Тези листа стартират да капят, заради което болестта бързо може да бъде разопзнато. Най-податливи към тази болест са флокса, хризантемите и божурите, като единствено при божурите се постанова потреблението на фунгицид. При останалите цветя е нужно единствено повредените листа да бъдат отстранени.

5. Ръжда

 Грижа за цветята

По долната страна на листата се появяват светлокафеви или оранжевеникави пъпчици, а по горната жълтеникави петна. Това се среща изключително постоянно при божурите, камбанките, градинската ружа, брадатият карамфил и лъвската муцунка. Налага се използването на фунгицид през първата половин година и то единствено при трайните цветя. Останалите се постанова да бъдат унищожени.

Това бяха най-разпространените заболявания по цветята. Запомнете ги, с цел да можете да се грижите дейно за своите красиви растения.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР