Съд в управляваната от военна хунта Мианмар осъди бившия президент

...
Съд в управляваната от военна хунта Мианмар осъди бившия президент
Коментари Харесай

Военната хунта в Мианмар осъди бившия президент за корупция

Съд в ръководената от военна хунта Мианмар осъди някогашния президент на страната и Нобелов лауреат за мир Аун Сан Су Чжи за корупция на пет години затвор в сряда в първото от няколкото каузи за корупция против нея, предава АП.

Су Чжи, която беше свалена от армията предходната година, отхвърли изказванието, че е приела злато и стотици хиляди долари, дадени й като рушвет от върховен политик.

Нейните поддръжници и самостоятелни правни специалисти считат правосъдното й гонене за неправдив ход за дискредитиране на Су Чжи и легитимиране на завладяването на властта от военните, като в същото време не разрешават на 76-годишния някогашен президент да се върне към дейна роля в политиката.

Дъщерята на Аун Сан, създателят на Мианмар, Су Чи стана социална фигура през 1988 година по време на несполучливо въстание против предходно военно държавно управление, когато оказа помощ за основаването на партията Национална лига за народна власт. Тя прекара 15 от идващите 21 години под домакински арест за водене на ненасилствена битка за народна власт, която й донесе Нобелова премия за мир през 1991 година Когато армията позволи цивилен избори през 2015 година, нейната партия завоюва безапелационна победа и тя стана де факто държавен глава. Нейната партия завоюва още по-голямо болшинство в изборите през 2020 година

Тя към този момент е наказана на шест години отнемане от независимост по други каузи и е изправена пред още 10 обвинявания в корупция. Максималното наказване по Закона за битка с корупцията е 15 години затвор и санкция. Присъдите в останалите случаи могат да доведат до общо над 100 години затвор.

Новината за присъдата в сряда пристигна от юридически чиновник, който изиска да остане неизвестен, защото не е акредитиран да разгласява такава информация. Процесът против Су Чжи в столицата Найпито беше затворен за медии, дипломати и фенове, а на юристите й беше неразрешено да приказват с пресата.

Партията на Су Чжи " Национална лига за народна власт " завоюва безапелационна победа на общите избори през 2020 година, само че на депутатите не беше разрешено да заемат местата си, когато армията завзе властта на 1 февруари 2021 година, арестувайки Су Чи и доста висши сътрудници в нейната партия и държавно управление. Армията твърди, че е работила, тъй като е имало всеобщи изборни измами, само че самостоятелните наблюдаващи на избори не откриха съществени нередности, напомня АП.

Су Чжи също е съдена за в обвиняване в нарушение на Закона за служебната загадка, за което се планува оптималната присъда от 14 години и по обвиняване за изборна машинация, което планува оптималната присъда от три години.

" Дните на Аун Сан Су Чжи като свободна жена на процедура завършиха. Хунтата в Мианмар и бутафорните съдилищата в страната работят в синхрон, с цел да осъдят Аун Сан Су Чи на на практика пожизнен затвор, като се има поради напредналата й възраст ", сподели Фил Робъртсън, заместник-директор за Азия на Хюмън райтс уоч.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР