Събитията от последните дни – атаките на пристанищата, от които

...
Събитията от последните дни – атаките на пристанищата, от които
Коментари Харесай

Зам.-министър: За земеделците ни се очертава още по-голяма нестабилност

" Събитията от последните дни – офанзивите на пристанищата, от които Украйна изнася зърно, отводът на Русия да се завърне в черноморската зърнена договорка, слагат може би нашите фермери в още по-голяма неустойчивост от тази, която е била до момента. Иначе се сбъднаха прогнозите за добра годишна продукция от пшеницата ”, сподели зам.-министърът на земеделието Таня Георгиева в Добрич на събитието „ Ден на полето ”, проведено от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, което събра земеделци от цялата страна.

„ Невъзможността за експорт през Черно море натоварва извънредно доста целия Европейски съюз, а петте най-засегнати страни – Полша, Румъния, Унгария, България и Словакия, може би ще усетим това напрежение още по-силно. Тази обстановка се разисква и на съвещание на Съвета на земеделските министри в Европейския съюз. Темата ще набира скорост в търсене на решение по какъв начин страните в Европейски Съюз да могат да гарантирират, че през сухопътен или железопътен превоз ще могат да пренасочат тези толкоз доста товари към пристанища през Гърция, Хърватия и прибалтийските страни. Всички тези интервенции неизбежно ще оскъпят този износ ”, съобщи Георгиева.

„ На съвещанието на Съвета на земеделските министри петте страни още веднъж излязоха с обща позиция, че пазят своите фермери, тяхната конкурентноспособност и упорстват за удължение на рестриктивните мерки на вноса на зърно от Украйна и след 15 септември. Но крайното решение е на европейско равнище ”, изясни зам.-министърът.

Георгиева съобщи, че на този стадий не може да даде съответен отговор на въпроса ще стане България да бъде подобен супопътен кулоар. Било належащо високо равнище на кординация сред разнообразни ведомства – министерството на превоза, министерство на земеделието и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР