Събарянето на красивата ограда от ковано желязо на 100-годишен архитектурен

...
Събарянето на красивата ограда от ковано желязо на 100-годишен архитектурен
Коментари Харесай

Заведение вдига зимна градина пред сграда паметник на културата във Варна

Събарянето на красивата ограда от ковано желязо на 100-годишен архитектурен монумент в центъра на Варна провокира същинска стихия и вълна от реакции в края на предходната година. Оказа се, че ограждението е бутнато, с цел да се построи зимна градина към близкия ресторант „ Хепи “.

Визуализации на място към този момент демонстрират по какъв начин ще наподобява въпросният преместваем обект. Металната структура, разпростряла се на няколко стотин квадратни метра, безусловно ще скрие прелестите на внушителната 4-етажна постройка на бул. „ Сливница “ 20 и ул.„ Петко Каравелов “ 1.

Така изглеждаше отстранената ограда

На процедура към този момент от години заведението употребява двора на къщата за разполагане на маси в летните месеци. Това не будеше такова терзание измежду варненци, тъй като красивата ограда си бе на мястото, а всеки минувач можеше да се порадва свободно на впечатляващото здание.

Разрешителното за слагане на преместваемия обект е в съгласие от Министерството на културата и НИКН през ноември 2022. Възложител на дейностите е „ Контраст инвест Варна “ ЕООД. В съвета на шефовете влизат Иван Попов, Теодора Попова и Орлин Попов. Иван Попов е в съвета на шефовете и на " Хепи България " ЕАД и " Хепи " ЕАД, където Орлин Попов е едноличен притежател на капитала.

Според регистъра с документи на районно кметство „ Одесос “ от септември 2022 година за постройката има издадена виза за планиране за ресторант със сервизни пространства, офиси и зимна градина – преместваем обект 450 квадрата, представляващи смяна предопределение на административната постройка в парцела.

Самата постройка на ул. „ Петко Каравелов “ 1 е монумент на културата от 80-те години на 20. век. Построена е преди 100 години, само че съгласно НИНКН оградата е вдигната на идващ стадий и се смята за част от архитектурния монумент.

Къщата на ул. „ Петко Каравелов “ 1 е вдигната през 1923 година като дом на Григор Андонов Пейчев и брачната половинка му Ана. Григор Пейчев е потомък на остаряло чорбаджийско семейство от Върбица, само че се открива във Варна, където отваря своя адвокатска фирма за импорт на колониални артикули от Африка и Изтока.

архив

След Първата международна война, разпорежда на арх. Стефан Венедикт Попов да му построи нов дом на бул. " Сливница ". Взема заем от банката на братята Шеломо и Мошон Кокашвели, който не съумява да погаси през 1929 година, когато се развихря огромната икономическа рецесия в международен мащаб и адвокатската фирма му изпада в неплатежоспособност. Така в същата година семейство Пейчеви изгубва собствеността над къщата си, споделя краеведът Християн Облаков, който е и създател на книга за творчеството на арх. Венедикт Попов.

След 40-те години на предишния век постройката служи на Българска комунистическа партия. След режима там се обитава Съюз на демократичните сили, а през 1994 година е обещано позволение за преустройването на жилищната постройка в банка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР