С въздушна тревога започна 250-ият ден на войната във всички

...
С въздушна тревога започна 250-ият ден на войната във всички
Коментари Харесай

Украйна осъмна под нови масирани ракетни обстрели - редица населени места без ток и вода

С въздушна паника стартира 250-ият ден на войната във всички райони на Украйна. Украински източници оповестиха за детонации в предградията на Киев, Днепропетровск, Запорожие, Кировоград и други райони на страната.

В Киевска, Полтавска и Виницка област се задейства системата за противовъздушна защита. Местните управляващи оповестяват за удари по сериозна инфраструктура в Запорожие и Черкаси, както и в Киев и Харков.

В резултат на обстрелите някои елементи на Киев останаха без електричество , а няколко региона на града нямат водоснабдяване, съобщи кметът Виталий Кличко. В Харков метрото е спряно след обстрела.

Атакувани са Днепропетровската и Новочеркаската Водноелектрическа централа. На видео, оповестено в Telegram се виждат големи кълба пушек над Днепропетровската Водноелектрическа централа.

Ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак, разяснявайки новия масиран обстрел на страната, съобщи, че руснаците " не престават да водят война против мирни цели ". " Ние ще издържим и техният позор ще коства доста скъпо на генерации руснаци. Продължаваме да работим в тила и на фронта ", добави той.

Руското министерство на защитата към момента не е коментирало масирания удар по украинските територии.

Ударите бяха нанесени три дни след офанзива по съветския флот в Крим, която Москва приписва на Украйна и споделя, че е била осъществена благодарение на Лондон. След този удар, осъществен с дронове в Севастопол, Русия суспендира съглашението за експорт на зърно от украинските пристанища.

Междувременно в разбор на на американския Институт за проучване на войната (ISW) се предвижда, че президентът на Руската федерация Владимир Путин няма да се спре и ще проточва военните дейности , с цел да удържи окупираните елементи от Украйна и да се основат условия за това, че Западът да спре поддръжката за Киев. Такъв извод вършат аналитиците от Института за проучване на войната (ISW). Американските специалисти считат, че Путин няма да се стреми към директен боен спор с НАТО. Той може да загатва за потребление на оръжие за всеобщо поразяване и да заплашва Алианса, с цел да прекрати западната помощ за страната.

Аналитиците от института също акцентират, че наскоро приключилата готовност в Русия свидетелства за това, че Путин не възнамерява да спре и ще продължи да води война и през 2023 година Той не разчита на прекратяването на огъня или на ескалация, която би могла да завърши войната при неговите условия. От американския институт допускат, че съветският президент ще има опция да види по какъв начин зимата ще се отрази на европейците, с цел да реши - да изпрати ли през пролетта в Украйна мобилизираните или да прибегне към други дейности.

" На първо място, Путин слага условия за продължение на прехвърлянето на неприятно квалифицираните съветски войски директно в бойни дейности в Украйна в близко бъдеще, вместо да приключи интервенцията по възобновяване на ефикасните военни сили. Второ, теорията на успеха на Путин се базира на потреблението на суровата зима, с цел да пречупи волята на Европа ", се показва в разбора.

" Така също съветският деспот възнамерява да употребява съветски юноши, призовани на военна работа след 4-6-месечна подготовка ", цитира отчета украинската организация УНИАН. Така той може да сътвори условия за обновяване на настъпателни интервенции след края на пролетното размразяване на снеговете.

Все по-често в последно време от Кремъл звучи реторика за подготвеност за договаряния с Украйна , написа още УНИАН. Това удостовери и съветският външен министър Сергей Лавров. По думите му Москва е подготвена да беседва със Запада, в случай че той направи към РФ " реалистични оферти ", които да се опират на " правилата на равноправието и взаимното почитание на ползите, ориентирани към взаимни отстъпки и баланс на ползите на всички страни в района ".

На това от външното министерство на Украйна дадоха отговор, че единственото реалистично предложение би било изтеглянето на съветските войски от украинска територия в рамките на границите от 1991 година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР