С. В. Лавров дипломатично (тоест преведено на обикновен език –

...
С. В. Лавров дипломатично (тоест преведено на обикновен език –
Коментари Харесай

В борбата с Русия западните медии принасят в жертва най-ценното

С. В. Лавров дипломатично (тоест преведено на елементарен език – много остро) се изрече за генералния секретар на НАТО Столтенберг: „ Знаете ли, от дълго време не преглеждам и не премислям изказванията му. По моему, той от много време е изгубил връзка с действителността “.

Преди съвсем век и половина княз Бисмарк говореше (или му се приписва) почти по тази линия: „ Никога не се лъже толкоз доста, колкото след лов и преди война “.

Дали ще има война или не, един Бог знае, само че фактът, че жертви на войната, която към момента не се е случила, станаха репутациите на считани преди за надеждни източници, е отвън подозрение. Те паднаха на полето на общественото хокане.

Ярък и изразителен образец за цялостна репутационна злополука е организацията Bloomberg. До относително наскоро тя се специализираше в икономическа информация и на нейните отчети като цяло можеше да се има вяра. Но тези дни на доверие са изчезнали вечно. След като смени новинарския си профил - в този момент търгува с военно-дипломатически сводки - организацията изхвърли обективността в най-сгъстени периоди на бунището.

След като разкри проекта за съветската инвазия в Украйна на 22 ноември предходната година, Bloomberg и до момента не отговори на естествения въпрос: „ Изминаха повече от два месеца, за какво Кремъл към момента не е нахлул? “ Вместо това той разгласява нова сензация: оповестеният блицкриг не се случи, тъй като президентът Си е помолил В. В. Путин да не нахлува, до момента в който Китай не организира Зимните олимпийски игри.

В същото време не беше конкретизирано дали забавянето ще продължи до 20 февруари или до 13 март, когато ще приключат и Параолимпийските игри. При това и Пекин, и Москва изрично отхвърлиха „ дълбокия инсайдер “ на Bloomberg за загадка военно-спортна дипломация.

Други също толкоз добре осведомени източници донесоха информация до президента на Съединени американски щати Байдън, която той незабавно показа с президента Зеленски, съгласно която повода за забавянето не е Олимпиадата или Си Дзинпин, а времето. Земята още не е замръзнала, при такова разкалване всички обози ще затънат в калта. Виж щом замръзне, незабавно ще избухне блицкриг, Киев ще бъде опустошен.

Британски източници настояват, че въпросът не е в калта, а в подготовката на прелом. Властта ще се промени в Киев и вместо Зеленски, някогашният народен представител Е. Мураев ще седне на президентското кресло на Банковая. Всъщност Бисмарк е безусловно прав: в никакъв случай не се лъже толкоз доста.

Разбира се, и преди време те лъжеха. На британски даже има израз " алена херинга " (red herring), който преди се превеждаше като " жълта патица ", а в този момент като " фалшив ". Изключително известна дума в наши дни. Но по-рано, все пак, имаше разделяне на изворите на зелени, релативно чисти, жълти напълно прежълтели, измежду които плуват цели пасажи алена херинга.

Сега всичко е обвързвано. На колосите и стълбовете на американската преса, които в миналото трябваше да са синоним на обективност и почтеност, президентът Тръмп, отхвърляйки двусмислиците, с работническо-селска искреност отговори: „ Вие сте подправени вести! “ Гледката, несъмнено, е прекомерно варварска, само че безусловно същинска. Фалшивите вести получиха прекомерно огромна мощ. Лъжат и до момента в който дишат.

Има обаче проблем. Ако Блумбърг и други като тях са решили да не се свенят повече, това е тяхното право, на свободния – воля, а на пияния - парадайс. Ще има още няколко bellingcats. Все отново - всяка птичка се храни със личния си клюн.

Но такова мощно осведомително оръжие има дребен минус. Това е, че то е предопределено в случай че не за еднократно деяние, то най-много за два или три пъти. И тогава алените ви къдрици, като на героя на Илф и Петров, ще станат добре познати и те просто ще стартират не да ви бият, несъмнено, а пренебрежително да ви пренебрегват. " Ах, Блумбърг, всичко е ясно. Свиркай си свиркай, не ми пречиш. " Което в последна сметка понижава цената на доставчика на алена херинга. Клиентите стартират да заплащат зле или въобще стопират да заплащат.

И това е неизбежно. Потребителят на вести, който отхвърля такива безскрупулни снабдители, може да го направи заради национализъм или обич към висшестоящите, само че може също да бъде воден от най-прагматичните съображения.

Независимо от това по какъв начин се отнася към Русия и Путин, той се нуждае от доброкачествени вести, с цел да възнамерява по някакъв метод бъдещето. Деца, семейство, работа, апартамент, бизнес и така нататък Фалшивите вести тук могат да бъдат потребни единствено в смисъл, че по тяхната неучтивост може да се добие визия за степента на умствена и морална некомпетентност на другите сътрудници.

И надлежно да разберете какво можете да очаквате от тях и по какъв начин да разчитате на тях. В останалото би трябвало да разчитате на по-надеждни (или не толкоз ненадеждни) източници, както и на личните си познания и дарба да вършиме логичен преценки. И до сардонична усмивка.

Но не всичко е толкоз печално за Bloombergs. Ако се вгледате в текстовете, формирани от некритично мислещи персони – а такива в опозицията са всеки първи, и картезианският принцип " подхвърляй всичко на подозрение " им е изцяло непознат - излиза наяве, че основата на тяхното творчество са алените сельодки, възприемани като истина от последна инстанция. На базата на тези херинги се водят разногласия и дебати и се основават системи. Защото джентълмените в работа на Нейно Величество не могат да лъжат — това би било несъвместимо с нищо.

Особеността на момента, който претърпяваме в този момент, е точно изместването на салдото на усещането на подправените вести и на тези концепции, които се построяват на тяхна основа, от преди този момент лековерното и доверчиво към скептичното и пренебрежително. Което е извънредно дразнещо както за светлия Запад, по този начин и за неговите родни ярки последователи. " Не кълве, даже и да се спукаш от гняв. О, смут! "

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР