С ураганни ветрове, достигащи скорости 130 км/час, тежки проливни дъждове

...
С ураганни ветрове, достигащи скорости 130 км/час, тежки проливни дъждове
Коментари Харесай

Уикенд новини: Токът в България отново е рекордно скъп, буря блокира транспорта в Западна Европа

С ураганни ветрове, достигащи скорости 130 км/час, тежки проливни дъждове и гръмотевични стихии, " Киара " основава съществени транспортни проблеми

Докато в Западна Европа се приготвят да посрещнат бурята " Киара ", България остава в плен на зимата. Четири дни след първия за тази зима изобилен снеговалеж продължава възобновяване на електрозахранването в някои обитаеми места. От Министерството на енергетиката оповестиха в събота, че множеството повреди са отстранени, само че екипите на електроразпределителните сдружения не престават да работят и през днешния ден в областите Враца, Ловеч, Плевен и Софийска област.

В същото време със затихването напразно през уикенда София още веднъж беше измежду най-запрашените градове в света, като зае 16-о място в класацията на www.airvisual.com.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Извън климата главните вести бяха свързани още веднъж с акциите на прокуратурата. Специализираният углавен съд остави в ареста 7 от упрекнатите 20 митничари за присъединяване в проведена незаконна група и взимане на рушвет. Останалите са с по-леки ограничения - гаранция или подписка. Главният прокурор Иван Гешев пък още веднъж се трансформира в основно настоящо лице, като разяснява пред БНР записите с президента Румен Радев, проблема с Васил Божков и престъпността в страната. От думите му стана ясно, че записите на диалога сред шефа на Военновъздушни сили и президента са били част от следствие на компания, което е снабдител на армията за стотици милиони, а за част от сбирката с антики на Божков имало подозрения, че е открадната.

Проучване на социологическия американски тинк-танк Pew Research пък сподели, че Русия се употребява с добър имидж измежду 73% от запитаните българи, а 62% считат, че Путин " ще постъпи вярно в международните каузи ".

А в Ирландия, където се организират парламентарни избори, най-вероятно ще се стигне до обстановката hung parliament (когато нито една партия или съществуваща коалиция не може да сформира мнозинство) - екзит половете демонстрираха, че ръководещата дясноцентристка партия " Фина Гейл ", лявата националистическа " Шин Фейн " и дясноцентристката " Фина Фойл " са на по 0.1% процентен пункт една от друга.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Ключовите вести от почивните дни в три фрази

Бурята " Киара " е напът да сътвори транспортен безпорядък

Силната зимна стихия Киара, идваща от Атлантическия океан, удари Англия, Ирландия, Холандия, Белгия и следва да стигне и до Германия (където я назовават Сабине). С ураганни ветрове , достигащи скорости 130 км/час, тежки проливни дъждове и гръмотевични стихии " Киара " основава съществени транспортни проблеми - Lufthansa предизвестява пасажерите си да се готвят за анулирани интернационалните полети , а жп оператори в засегнатите страни краткотрайно затварят избрани линии и молят клиентите си да не възнамеряват пътувания. Според английски метеоролози бурята ще продължи най-малко още два дни .

България още веднъж е с рекордно скъпа електрическа енергия в Европа

Днес България за следващ път от началото на 2020 година е пазарът с най-скъпа електрическа енергия . Постигната цена на енергийната борса е 63.18 евро за мегаватчас, което е в пъти повече от стойностите в Централна и Източна Европа. Сред аргументите за това е скъпо и неефективно въглищно произвеждане на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", която има свободни мощности, само че не работи, както и неналичието на задоволителна съгласуваност сред българския и прилежащите пазари, тъй че при сходни обстановки да се усили вносът.

Коронавирусът към този момент е взел повече жертви, в сравнение с вирусът на ТОРС през 2003 година

Властите в китайската провинцията Хубей, чиято столица е епицентърът на болестта - Ухан, рапортуваха за още 81 жертви на ковид, с което общият брой починали доближи 813 , а инфектираните са над 34 800. За съпоставяне - вирусът на ТОРС, който също е вид ковид, през 2003 година взе 774 жертви в над 20 страни, преди да бъде овладян. Според генералния шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейсус, представен от New York Times, през последните четири дни се следи известна стабилизация на броя случаи , само че още е прекомерно рано да се вършат изводи дали разпространяването на вируса е достигнало лимита си.

Сагата с отпадъците продължава, този път в Стара Загора

За тонове складирани боклуци на площадка край старозагорския квартал " Зора " заяви БНР, като разяснява, че за тях компанията " АТЗ проджект " има позволение от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора, и се планува построяването на площадката с бетонов център върху частен терен. Целта е боклукът, който включва пластмаса и строителни боклуци , да се преработва по нова технология в олекотен вид бетони. От локалната екоинспекция споделят, че отпадъците са с генезис България и Италия , като няма установени нарушавания на екологичното
законодателство.

Продадени са над един милион е-винетки за 74 млн. лева от началото на годината

Повече от един милион електронни винетки на стойност 74 млн. лева са продадени от началото на 2020 година, разгласи Агенция " Пътна инфраструктура ". Най-много стикери са били закупени на 31 януари - близо 96 хиляди, от които 77 хиляди са годишни. В съпоставяне с януари 2019 година , когато беше въведена електронната винетка, има растеж с 4 млн. лева в постъпленията, за което главният фактор евентуално са множеството проблеми при старта на системата и основания от АПИ безпорядък.

ЦИТАТ

Иван Гешев, основен прокурор

Фотограф: Георги Кожухаров " Ние живеем в една хубава страна, колкото и да сме черногледи като нация. За разлика от доста страни нямаме чак такива проблеми с престъпността. Нямаме неразкрито ликвидиране. Нямаме престрелки сред наркобанди. Една да се случи и ще падне държавното управление. Не споделям, че при нас е идеално. Имаме два казуса. Първият е неналичието на възпитание и че се краде доста. Вторият ни проблем е битовата престъпност в избрани региони и дребни обитаеми места. "

Главният прокурор Иван Гешев пред БНР

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Време е за оскари 2020


В дребните часове на тази нощ (неделя против понеделник) ще бъдат раздадени оскарите. Тази година церемонията е изтеглена много по-рано - необикновен ход в битката против спадащия рейтинг. Наблюдателите позволяват, че причина за това е изобилието от наградни церемонии в сезона, чиято кулминационна точка са премиите на американската кино академия - неотдавна бяха връчени и премиите на английската академия (БАФТА), а преди този момент и златните глобуси.

Фаворитите, които ще се борят за огромните награди, от дълго време са ясни: " Жокерът ", военната драма " 1917 ", " Имало едно време в... Холивуд " на Тарантино, биографичният филм за Джуди Гарланд, " Брачна история " и " Ирландецът " на " Нетфликс ", " Джоджо Заека " на Тайка Уайтити, корейският " Паразит " и други

" Булгаргаз " ще разгласи каква цена на газа ще изиска от КЕВР от 1 април

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " ще разгласи на 10 януари прогнозната си цена за природния газ от 1 април, която би трябвало да бъде утвърдена от КЕВР. Въпреки че на интернационалните пазари газът е на рекордно ниски равнища, а поради разпространяването на китайския ковид има срив на петролните пазари, упованията са поръчката да е за леко намаляване. Това е по този начин, защото към момента не е реализирано ново съглашение с " Газпром ", което да докара до обилни отстъпки в цените на съветския газ за България. Такова се чака до края на февруари и в случай че бъде реализирано, " Булгаргаз " ще внесе ново предложение към регулатора.

Мисия до Слънцето

Космическият транспортен съд Solar Orbiter би трябвало да бъде изстрелян на задачата си до Слънцето от Кейп Канаверал във Флорида в 23:03 локално време, или 06:03 в понеделник, 10 февруари, българско време. Много учени го назовават най-важната задача от десетилетия, ръководена от Европейската галактическа организация, защото ще ни покаже Слънцето, както в никакъв случай до момента не сме го виждали.

СНИМКА НА УИКЕНДА

[Reuters]
Местен боец умъртви 26 души и рани 57 в тайландския град Након Ратчасима в най-смъртоносната всеобща пукотевица в историята на страната. Силите на реда са отстранили причинителя след 16-часова блокада на мола " Терминал 21 Корат ", където се е бил укрепил и взел заложници.

OUT_OF_OFFICE

Филмов куиз
10.02


След церемонията за премиите " Оскар " бар " Петък " провежда тематична вечер. В рамките на събитието ще се състои полемика, отдадена на тазгодишната гала и оповестените спечелили. Всички искащи ще могат да тестват филмовите си знания, като вземат участие в кинокуиз с тематични награди. Участието в конкуренцията е проведено в тимове от 5 души и става с авансово записване.
В бар " Петък " от 20 ч.

Попнаука
11.02


Поредното събитие на Ratio носи името " Memory Full - по какъв начин помни мозъкът ". В рамките на събитието ще имате опцията да чуете двама лектори. Проф. Богдан Драгански, невролог от Университета в Лозана, и Богомил Пешев, студент от Биологическия факултет към СУ, ще разкрият повече както за обичайните, по този начин и за новите трендове в проучването на паметта.
В City Stage, билети: 10 - 15 лева

Представление
13.02


Предстои премиерата на спектакъла " Дръж се " с хореограф Цвета Дойчева. Основна тематика в постановката е потребността от промяна на разказа, когато приказваме за дискриминирането, насилието и стереотипизирането на полова основа. Спектакълът ще се опита да покаже нов метод, по който да се вербализират травматичното прекарване и болката. В събитието присъединяване ще вземат: Аделина Желязкова, Изабел Миткова, Яница Атанасова, както и самата Цвета Дойчева.
В Derida Stage от 19:30 ч., билети: 12 и 15 лева

Зимен фестивал
13 - 16.02


Зимният фест на хижа " Плевен " е ориентиран към всички фенове на планината с по-специален фокус върху зимните спортове. В рамките на събитието ще може да изкачите връх Ботев с лидер, да извършите началните си стъпки в катеренето по заледен водопад с инструктор, както и да се възползвате от ски туринг и фрирайд с гид и да посетите планинска пещера.
В хижа " Плевен ", цялостната стратегия и цени за другите събития: www.katerene.bg
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР