С тромболиза спасяват пациенти с инсулт в университетска болница Дева

...
С тромболиза спасяват пациенти с инсулт в университетска болница Дева
Коментари Харесай

Да преминеш през инсулта без последици? Възможно е!

С тромболиза избавят пациенти с инсулт в университетска болница „ Дева Мария “ В Бургас

35 311. Толкова са годишно случаите на мозъчен инсулт в България. От тях една четвърт не се прибират повече удома, а огромна част от съумелите да се преборят за живота си, се прибират със междинни и тежки увреждания.

Исхемичният инсулт се дължи най-често на запушването на артериалните съдове на мозъка от тромботична маса, а крайният резултат е незадоволително кръвооросяване и доставяне на мозъка с нужните му вещества- О2 и глюкоза, от което следва умирането на милиони мозъчни кафези и нарушение на естествената мозъчна активност.

„ Хората би трябвало да знаят две неща - исхемичният инсулт може да бъде лекуван сполучливо, само че времето не работи за тях в този случай. Възможно най-бързо след определяне на положението пациентът би трябвало да бъде заведен в болница, която може да стартира лекуване в острия етап на болестта. Най-съвременния способ за лекуване на инсулт е интравенозната тромболиза, само че за жалост процентът на използване към момента е доста невисок, а едвам 1% от инсултите по една или друга причина, се лекуват по този начин. С тромболизата се реализира доста усъвършенстване, заобикаля се инвалидизацията, само че тя се ползва до 4 часа от началото на случая и не във всяка болница. “ изяснява доктор Радослав Мавров, шеф на Клиниката по неврология в университетска болница „ Дева Мария “.

Интравенозната тромболиза е допустимо най-модерното лекуване за преодоляване на настъпилия инсулт и към този момент рутинно се ползва в университетска болница „ Дева Мария “ в Бургас, с помощта на екипа на доктор Мавров. Пациентите съумяват да преминат през инсулта без последствия, с помощта на нея. Целта на интравенозната тромболиза е да разтвори образувалия се тромб и да обезпечи естествената проходимост на засегнатия кръвоносен съд, от което ще последва и възобновяване на мозъчното кръвоснабдяване. Осъщестява се посредством използване на тромболитичен препарат алтеплаза, който имитира механизма на естествената тромболиза в човешкия организъм и форсира процеса по разграждане на формиралия се тромб.

Най-добри резултати от тромболизата се следят, в случай че е почнала до 3 час от началото на признаците. За противопоказано се приема използването на тромболиза след 4,5 часа от настъпване на признаците или когато не е ясно по кое време тъкмо са почнали и има заплаха времевият период да е по-голям.

ВАЖНО!

FAST. На британски език думата значи „ бързо “, само че е и името на логаритъм за различаване на признаците на инсулт. Идва от първите букви на думите FACE (лице), ARM (ръце), SPEECH (реч), TIME (време). Разпознаването в действителност би трябвало да стане бързо, тъй като от него зависи изходът на лекуването.

Лице: Помолете индивида, за който се съмнявате, че е получил инсулт, да се усмихне необятно. В естествения случай ъгълчетата на устата му би трябвало да се издигнат симетрично. Ако е получил инсулт, обаче, едната страна няма да се повдигне и ще се види деформиране.

Ръце: Помолете индивида да вдигне двете си ръце по едно и също време пред тялото и да ги задържи вдигнати. Тук още веднъж за норма имаме симетрично покачване на ръцете и задържане в това положение. При инсулт или не може да вдигне едната ръка, потърпевшият я подвига постепенно или след повдигането ръката стартира да пада.

Говор: Накарайте индивида да каже трите си имена или да повтори казано от Вас изречение. При инсулт човек завалва говора, приказва постепенно, бърка думи, мъчно дава отговор.

Време: Дори и при единствено един позитивен резултат от горните проби, незабавно позвънете на 112 или се отправете към болница, която ползва лекуване с интравенозна тромболиза. Колкото по-бавно се транспортира болният в уместно лечебно заведение, толкоз по-голяма е вероятността да получи трайни увреждания, инвалидизиране и даже гибел.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР