С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание ще

...
С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание ще
Коментари Харесай

Търновската конституция на 140 г., ВМРО носи пръст от цяла България в старата столица

С тържествено съвещание във Велико Търново 44-ото Народно заседание ще означи 140 години от приемането на Търновската конституция. 

Заседанието ще стартира в залата на Учредителното заседание след възстановка на събитията от 1879 година

Началото на тържественото честване на годишнината е с молебен в Катедрален храм " Рождество на св. Богородица " в 9.00 часа. Вечерта в 20.30 часа ще има тържествена заря-проверка на площад " Цар Асен I ". Присъстващите ще следят и аудио-визуалния театър " Царевград Търнов - тон и светлина ".

По самодейност на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева във всички български учебни заведения ще се организира Урок по Конституция. 

Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация ще занесат пръст от всички краища на България в църквата „ Св. Никола “ във Велико Търново. Това ще стане в 15.00 ч. по време на тържествената сесия на Народното събрание в старопрестолния град, оповестиха от Вътрешна македонска революционна организация. 

След формалната част националният представител от великотърновския район и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване доцент доктор Милен Михов ще прикани всички депутати да се включат в молебен в църквата „ Св. Никола “. Храмът е претрупан с огромна историческа стойност, защото там се организират неофициалните съвещания на учредителното заседание, с присъединяване на представители на българите от останалите отвън Княжеството територии – Източна Румелия, Македония и Одринско. Именно на тях е обсъждан и „ Общонародния въпрос “, който произтича от разкъсването на Санстефанска България.

Основният спор е бил дали да се открие учредителното заседание и да се одобри Конституция единствено за Северна България или да се провежда Общонародна опозиция против решенията на Берлинския конгрес. В тези съвещания е показан целият български народ от Мизия, Тракия и Македония.

Ето за какво алегорично, депутатите от ВМРО–Българско национално придвижване, ще оставят в църквата пръст от всички краища на Родината ни. Това е носталгичен акт, който ще сложи началото на традиция, в която всяка година на този ден да се носи парченце от българската земя, от българските общини, изпратили представители в Учредителното заседание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР