С тържествен ритуал утре, 8 ноември, във Варна ще бъде

...
С тържествен ритуал утре, 8 ноември, във Варна ще бъде
Коментари Харесай

Какви времена! Преди 105 години българският кораб „Дръзки“ потопи „Хамидие“, а днес е на учение с флота на Турция

С церемониален обред на следващия ден, 8 ноември, във Варна ще бъде празнувана най-голямата морска победа в историята на България. На същата дата през 1912 година българският торпедоносец „ Дръзки “ поразява тежко турския крайцер „ Хамидие “, който заплашва да обстрелва морските ни пристанища с тежките си оръдия. Новината се трансформира в международна сензация и обикаля страниците на най-четените вестници в чужбина.

Днес, 105 години по-късно, българската фрегата носеща гордо името „ Дръзки “, стартира присъединяване си във второ следващо обучение на военноморските сили на Турция. То ще продължи до 16 ноември и носи името „ DOGU AKDENIZ 17 ”. „ По време на това присъединяване, за следващ път екипажът на фрегата ще има опция да потвърди своите благоприятни условия, качества и умения пред  сътрудниците ни в НАТО “, написа в известието на пресцентъра на Военноморски сили.

На 04 ноември 2017 година завърши военноморското обучение на Военноморски сили на Република Турция с интернационално присъединяване „ NEMO TRIALS 2017 ”. От 30 октомври в учението дружно с фрегата „ Дръзки ”  участваха и следните кораби и брегови комплекси: фрегата ESPS „ BLAZ DE LESO ” от Военноморски сили на Испания, турските фрегати TCG „ BARBAROS ”, TCG „ FATIH ” и TCG „ GAZIANTEP ”, кораби от турската брегова защита, брегови станции и комплекси за радиоелектронна симулация и премерване на инфрачервено лъчение.

За първи път транспортен съд от българските Военноморски сили взе присъединяване в учения по радиоелектронна битка и отразяване офанзивите на противокорабни ракети. 

По време на учението против фрегата „ Дръзки ” бяха симулирани офанзиви с друг вид противокорабни ракети. Екипажът на процедура отработи дейностите си по радиоелектронно противопоставяне и тактическо маневриране за отклоняване и отбрана на кораба от противниковото влияние.

Ръководителят на учението капитан I сан Нилюфен Чотук от турските Военноморски сили изрази своето удовлетворение от високото равнище на подготовка и професионализъм на българските военни моряци.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР