С шест медала, 2 от които златни, и почетни грамоти

...
С шест медала, 2 от които златни, и почетни грамоти
Коментари Харесай

Шест медала за българските ученици на олимпиада по лингвистика в Южна Корея

С шест медала, 2 от които златни, и почетни грамоти се завръщат българските състезатели от XVII-а Международна олимпиада по филология (IOL), заяви Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки (СООПН).

Тя организира сред 29 юли и 2 август в град Йонгин, Южна Корея. Участваха 54 тима с над 350 участници от 36 страни. България, която е основател на олимпиадата, се подреди на трето място в класирането по страни, което се дефинира на база броя на медалите.

Съставът на тазгодишните отбори бе:

• Здравко Иванов, 12. клас, СМГ (отбор 1) - златен орден

• Матей Петков, 11. клас, НПМГ София (отбор 2) - златен орден

• Елена Кескинова, 11. клас, СМГ (отбор 1) - сребърен орден

• Цветелина Стефанова, 11. клас, СУЕЕ Русе (отбор 1) - сребърен орден

• Виктор Балтин, 11. клас, ППМГ Бургас (отбор 1) - бронзов орден

• Марко Иванов, 12. клас, ПЧМГ, София (отбор 2) - бронзов орден

• Никол Обретинчева, 12. клас, СМГ (отбор 2) - почетна грамота

• Йоан Саламбашев, 12. клас, МГ Пловдив (отбор 2)

Ръководители на тимовете на IOL` 19 са инж. Александър Велинов (СМБ), Любомир Златков (ИМИ-БАН), доктор Илияна Раева (РУ “Ангел Кънчев ”), доктор Росица Декова (ПУ „ Паисий Хилендарски “)

Дванадесетокласникът Здравко Иванов бе разгласен за втори във безконечната “Зала на славата ” на олимпиадата след завоюването на златото. Той има общо три златни медала (2019, 2018, 2017) и един бронзов (2015). Преди две седмици Здравко се окичи и с втория си сребърен орден от Международната олимпиада по биология.

Златният медалист Матей Петков и сребърната носителка Цветелина Стефанова получиха самопризнание и за най-хубави решения.

Учениците ни се прибират на следващия ден.

Участието на българския тим бе обезпечено благодарение на МОН, Фондация “Америка за България ”, Българска аутсорсинг асоциация, Сирма груп, Скейлфокус и Булпрос.

МОЛ се организира годишно от 2003 година насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е извършена в Боровец. Към 2019 година (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 68 медала – 19 златни, 20 сребърни и 29 бронзови.

От тазгодишните участници за повече от веднъж са взели участие Здравко Иванов с четири участия и четири оценки (бронз - Благоевград 2015, грамота за чудесно показване - Майсор, Индия 2016) и два предходни златни медала - Дъблин, 2017 и Прага 2018). Виктор Балтин се е завръщал със златен орден (Прага), и грамота (Дъблин), Елена Кескинова също е донесла в България злато (Дъблин) и бронз (Прага). Цветелина Стефанова има два бронзови медала (Майсор и Прага). Като тим тези четирима възпитаници завоюваха и сребърни медали от отборното съревнование през 2018.
________________________________________

Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки - СООПН, е съдружие с нестопанска цел, основано през 2010 година по самодейност на Фондация “Америка за България ”. С финансовата поддръжка на Фондацията Сдружението подкрепя развиването на националните олимпийски тимове по естествени науки в България, като провежда подготовката им за присъединяване в интернационалните надпревари и олимпиади, и осведоми българското общество за в действителност забележителните триумфи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските тимове по естествени науки у нас са възпитаници сред 8-ми и 12-ти клас. От основаването на българското олимпийско придвижване (1959 г.) по естествени науки към 2018 година нашите възпитаници са съумели да донесат на страната ни общо 893 медала - 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови - от най-престижните интернационалните надпревари и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа филология, физика и химия.
За повече информация и специфични материали.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР