С рекордно ниски добиви приключи жътвата на пшеницата в Добричко.

...
С рекордно ниски добиви приключи жътвата на пшеницата в Добричко.
Коментари Харесай

Жътвата в Добричко приключи с рекордно ниски добиви

С рекордно ниски добиви завърши жътвата на пшеницата в Добричко. Още при започване на акцията стана ясно, че сушата ще докара до спад в производството на хлебно зърно, само че и най-песимистичните прогнози не можаха да плануват, че междинният рандеман ще е едвам 178 кг от декар, оповестява Българска национална телевизия.
На места добивите бяха и под 50 кг. Дотук нещата сега са към 345 – 350 кг. междинен рандеман за страната. В съпоставяне с м.г. – 30 % по-малко, акцентира Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Общото произвеждане на пшеница в област Добрич е към ‪216 000‬ тона от над милион и 200 хиляди декара, засети с тази просвета. Това ще поправя упованията за реколтата в народен мащаб от 5 милиона на не повече от 4,1 милиона тона.
В земеделската кооперация на село Паскалево междинният рандеман от хлебното зърно е 141 кг/дка.
" Като гледаме какъв брой са ни цялостни хамбарите, действително 1500 тона минус сме т.г. Всеки може да си направи сметка по междинна цена какво прави това – сред 450 – 500 000 лева единствено от пшеницата сме минус ", коменетира Нели Стоянова, агроном, ръководител на ЗК „ Възраждане ”, село Паскалево.
" За страдание, сушата продължава и надлежно очакванията за пролетниците, когато юни месец паднаха дъждовете, от ден на ден стартират да се стопяват, защото към този момент има стрес ", направи прогноза арендаторът Петър Петров.
Заради неналичието на зимна влага две години поред, царевицата и слънчогледът също ще бъдат на загуба, настояват браншовици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР