С разпит на още свидетели и множество искания продължи делото

...
С разпит на още свидетели и множество искания продължи делото
Коментари Харесай

Свидетел, вадел телата от колата-ковчег от мелето край Кадиево: Още ме побиват тръпки от гледката

С разпит на още очевидци и голям брой претенции продължи делото против Петър Маринешки, обвиняем за тежката злополука с двама починали край Кадиево. По искане на околните на починалите Виктор и Тошко, пред магистратите се изправиха трима очевидци.

Припомняме, че Петър Маринешки е притеглен за това, че при ръководство на лек автомобил БМВ с пловдивска регистрация, е нарушил разпоредбите за придвижване по Закона за придвижване по пътищата и по несъобразителност е предизвикал гибел на 16 и 17- годишни момчета, както и междинна телесна щета на друго 16-годишно момче, довела до трайно усложнение на придвижванията на дясната му ръка, като действието е осъществено след приложимост на наркотично вещество – марихуана, и е настъпила гибел на повече от едно лице и междинна телесна щета на едно лице.

Един от разпитаните очевидци е лидер на рейс, който е видял злополуката и е помагал за вадене на телата от колата-ковчег. Йордан Ангелов е пътувал към Пловдив, когато директно след бензиностанцията край Кадиево е видял облак прахуляк, а 200 метра по-надолу размазаната в дърво кола.
„ Спрях и незабавно се втурнах към колата, на място към този момент имаше 1-2 спрели автомобила. Попитах кой е водачът, защото зад кормилото нямаше никой. Младо момче сподели, че е той, а аз му отвърнах да се моли хората в колата да са живи. Още ме побиват тръпки като се сетя. Колата беше забита в дърво, съответно задната част. Беше доста смачкана. С лидера отворихме предна дясна врата и извадихме момче от вътрешната страна. Не помня, само че ми помагаха още 1-2 души. Имаше две лица откъм гърба, бяха с заклещени крайници. И тях извадихме от автомобила. По принцип не се пипат хора, с цел да не им се навреди. В случая обаче имаше дим от предната част на колата, по тази причина извадихме момчетата. И четиримата ги поставихме на земята, за мен не бяха в схващане. Не мърдаха, само че все пак част от тях бяха с отворени очи. Закъснявах за работа, попитах хората дали са се обадили на 112 и след позитивен отговор потеглих за Пловдив. Участъкът е прав, не беше валяло и асфалтът бе сух”, сподели Ангелов пред съда.

Пред магистратите се изправи и бащата на едно от потърпевшите деца –Георги. Николай Недялков е бил, в Бургас по време на мелето. По най-бързия метод се е прибрал към Пловдив и отишъл в болничното заведение.

„ От хората там научих за гибелта на Виктор и Тодор. Георги не беше добре, на системи и в полузаспало положение. В болница бе 7 дни, даже по-късно не беше добре. Опитвал съм три пъти да приказвам с него за злополуката, само че той се разплакваше и сменях тематиката. Не съм приказвал в Бараков, на съм приказвал с някогашната му жена. Тя ми сподели за дрогата. Тогава питах Георги дали е употребявал, а той ми съобщи, че единствено е опитвал. Не знам дали Петър е употребявал”, сподели Недялков.

След разпитите на очевидците бяха направени две претенции от Тодор Бараков. Едното е да се одобри като доказателство запис от телефонни диалози сред него и още двама души, в които се разисква държанието на Маринашки и неговия темперамент.

Молба за приобщаване на доказателства бе направена и за видео, на което Маринашки показва рисково шофиране. За самия клип TrafficNews към този момент описа. На фрагментите се виждат по какъв начин младежът кара, до момента в който и двата му крайници са качени на прозореца.

И двете молби обаче бяха отхвърлени от съда. Те бяха оспорени от отбраната на Петър в лицето на юрист Йордан Давчев.

„ Това опонира на закона. Доказателства се събират със начини по Наказателно-процесуален кодекс. В случая такива липсват. Видеото и записите са с неразбираеми генезис, устройство, създател и метод на заснемане”, сподели Давчев.

Той също направи искане към съда. Той настоя да се назначи сложна физическа и авто-техническа експертиза. Вещото лице би трябвало да отговори на въпроси свързани със степента на обезценка на колата, нейната резистентност и остарялост.

Желанията и на юрист Давчев също бяха отхвърлени.

По време на съвещанието през днешния ден липсваха четирима от призованите очевидци. Именно заради това делото бе отсрочено за 7 януари. В правосъдна зала Маринашки отхвърли да дава пояснения, заявявайки, че това ще стане в последващо съвещание.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР