С Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба

...
С Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба
Коментари Харесай

МЗ предложи промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването

С Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 от 2015 година за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето Министерството на здравеопазването цели както отстраняването на всички разпознати проблеми и празноти в настоящата Наредба №1 от 22 януари 2015 година, по този начин и въвеждането на ефикасен механизъм за осъществяване на държавната политика по обезпечаване на нужните експерти. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Тъй като към сегашния миг Министерство на здравеопазването не разполага с принадлежности за влияние при дефицит на експерти по избрани специалности или в избрани райони, с измененията в Наредбата министерството предлага да субсидира базите за образование за местата, финансирани от страната по клинични специалности. По този метод държавната политика по обезпечаване на нужните експерти ще се организира с финансиране от държавния бюджет и няма да е за сметка на бюджета на лечебните заведения. Лечебното заведение, получавало дотацията, ще е длъжно да назначи специализанта след придобиването на компетентност за период, еднакъв на периода на образованието, за който е изплащана дотацията. Ако лечебното заведение или специализантът не изпълнят това обвързване, е планувано съответната страна да възвърне дотацията.

Министерството предлага специализацията по клинични специалности да се реализира и въз основа на контракт за повишение на квалификацията, подписан сред база за образование и неин чиновник с добита към този момент друга компетентност или сред висше учебно заведение и негов чиновник, заемащ академична служба. По този метод ще се реализира непоклатимост и предвидимост в трудовите правни отношения.

Тъй като сега заемането на длъжностите за специализанти се прави от работодателя по определен от него метод, което се приема от претендентите за специализация като демонстрация на субективизъм, то с Проекта на Наредбата Министерство на здравеопазването предлага заемането на длъжностите за специализанти да се прави след осъществяване на конкурс по реда на Кодекса на труда.

Министерството предлага специализацията по Обща медицина да се реализира по общия ред за клинични специалности – въз основа на срочен трудов контракт на служба за специализант, а не въз основа на заповед на ректора. По този метод ще бъде позволен главният проблем с неналичието на приходи по време на специализацията и ще се сътвори равнопоставеност сред специализантите. Министерството на здравеопазването ще субсидира базите за образование по Обща медицина за местата, финансирани от страната, и специализацията по

Обща медицина няма да натоварва бюджета на лечебното заведение за първична здравна помощ. По реда на настоящата все още Наредба специализантът не получава приходи по време на образованието си, което с предлаганите от Министерство на здравеопазването промени ще бъде преодоляно.
Проектът на Наредбата планува основаване на опция на специализантите да се отпускат стипендии със средства по европейски планове и стратегии или от различен източник.

Систематизирани са текстовете, касаещи образованието за придобиване на компетентност от лекарите по дентална медицина и унищожаване на открити все още непълноти в изискванията за образованието им.

Предвижда се още да отпадне условието таксите за образование да бъдат обвързани с месечната минимална работна заплата за страната. По този метод ще бъде избегнато спомагателното финансово натоварване на специализантите.

Министерство на здравеопазването предлага регламентиране на реда, по който лицата, които не са издържали държавния изпит за компетентност, да могат да бъдат разпределени в изпитна комисия с друг състав.

С всички оферти за промени в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 година за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето можете да се запознаете в рубриката „ Проекти на нормативни актове “ на интернет страницата на министерството тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР