С празненства в цялата страна беше отбелязан 24 май -

...
С празненства в цялата страна беше отбелязан 24 май -
Коментари Харесай

Най-светлият празник. България отбелязва 24 май с празненства в цялата страна

С празненства в цялата страна беше маркиран 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност . Името на празника беше променено в края на предходната година по самодейност на Вътрешна македонска революционна организация. Преди това се споделяше Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

В София тържествената стратегия стартира в 10.30 ч с шествие от пл. "Независимост " до паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека.
 Сред присъстващите на шествието в София бяха министър председателят Кирил Петков, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието и науката Николай Денков, министърът на защитата Драгомир Заков.
В него се включиха и министър председателят Кирил Петков, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието и науката Николай Денков и други. Участниците в шествието по-късно сервираха венци и цветя пред паметника.
 Шествието в София мина по бул.
Премиерът Кирил Петков честити датата и я дефинира като "най-светлия празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи ".

"Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и скъп подарък – писмеността. Онова „ А “ и „ Б “, което през днешния ден употребяват над 200 милиона души. Онази писменост, посредством която оставяме най-ярката диря в международната история ", сподели Петков, представен от държавната пресслужба.
 Пред Националната библиотека
На празника в сряда бяха маркирани и 130 години от написването на "Върви, народе възродени " - химна на 24 май, написан от Стоян Михайловски.
 Общоградско шествие в София приключва пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.
На светите братя Кирил и Методий изискуем не просто нашата писменост, а нашето национално самочувствие, сподели в одобрение във връзка 24 май министърът на образованието и науката Николай Денков.

По думите му от общите старания на българите през днешния ден "зависи да запазим стратегическото място на България освен в културно-историческото завещание, само че и в сегашното и бъдещето на Европа ".
 Президентът Румен Радев се включи в тържествата в Пловдив.
Президентът Румен Радев взе участие в формалното честване на празника в Пловдив. Той произнесе слово по време на тържеството на площад "11 май " пред Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий " и се включи в шествието във връзка празника.

"Нека тачим нашата история и обичаи и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние. Затова дано през днешния ден се преклоним пред всички модерни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери ", сподели Радев.
 В празничното шествие във Варна се включиха 119 блока от учебни заведения, университети, научни и културни институти.
Тържествата се организират и в други градове в цялата страна, като са планувани голям брой безвъзмездни прояви.
 Хиляди хора се включиха в тържественото шествие във Велико Търново.
През целия ден в София, да вземем за пример, с "вход свободен " ще работят Софийската градска художествена изложба, Регионалният исторически музей, парк-музеят "Врана " и Зоологическата градина. Предвидени е и концерт пред Народния спектакъл.

За първи път празникът в памет на делото на св. св. Кирил и Методий се празнува по остарял жанр на 11 май 1851 година по самодейност на Найден Геров в епархийското учебно заведение в Пловдив. Затова Българската православна черква уважава и до през днешния ден паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май. 24 май е разгласен за формален празник през 1990 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР