С патриотични песни, народни танци, тържествен водосвет и поднасяне на

...
С патриотични песни, народни танци, тържествен водосвет и поднасяне на
Коментари Харесай

С патриотични песни и народни танци отбелязаха Освобождението в Лом

С патриотични песни, национални танци, церемониален водосвет и поднасяне на венци и цветя на паметника на опълченеца Дядо Цеко Петков-Войвода стотици ломчани честваха 145 години от края на Руско-турската война 1877-1878 година и Освобождението на България. На националния ни празник хубостта на българския фолклор демонстрираха танцовите сформира „ Хорце “, „ Дунав “, „ Ломски ритми “, „ Дунавче “ и „ Северняче “. Възрожденски стихове и песни извършиха съставите на НЧ „ Постоянство 1856 “. Китка от патриотични песни и хора сервира вокалният квартет „ Светоглас “ от София.
Молебен за душите на падналите за свободата на България отслужи отец Николай. Венци и цветя на паметника на Войводата сервираха кметът на Община Лом доктор Георги Гаврилов, ръководителят на Общинския съвет Христина Христова, учебни заведения, културни, здравни и обществени институции, представители на районните структури на Министерство на вътрешните работи, политически партии, клубове, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса, юношески и патриотични организации и жители.
„ Прекланяме се пред саможертвата на героите и отдаваме своята признателност и респект към светлата памет на всички починали за свободата на България съветски, украински, румънски и финландски бойци и офицери по време на епичната Руско-турска освободителна война от 1877-1878 година Ние постоянно ще помним манифеста на император Александър II, който афишира война на Османската империя. „ Народът самичък се подвигна на война, воглаве с Царя “, написа в дневника си писателят Фьодор Достоевски, „ а хората четяха манифеста и се кръстеха “.
В тази война, един до друг с воините от армията на Русия, самоотвержено се сражаваха и хилядите българските опълченци, измежду които и 114 храбреци от Ломския край, отпред със 70-годишния Дядо Цеко Петков, пред чийто монумент сме се събрали през днешния ден.
Свободата не ни е дадена безплатно. Българите извървяха пътя от своето духовно събуждане и възрожденско съзнание до кървавото Априлско въстание и саможертвата на Христо Ботев. За тази независимост заплатиха с кръвта си хиляди български синове и дъщери, за които думите на Васил Левски значеха всичко - „ Какво му би трябвало на човек, с изключение на да види Отечеството си свободно! “
Апостолът на Свободата вярваше, че „ без гражданска война сме изгубени вов веки веков “. Той, както и неговите съратници, прозря, че „ да бъдем равни с другите европейски нации, зависи от нашите лични задружни сили! ".
Честит народен празник празник, ломчани!
И нека освен на този ден да сме дружно - обединени и единни за едно по-добро бъдеще на нашето Отечество! И дано да не се разделяме на русофили и на русофоби, на евроатлантици и на евразийци, да не клякаме и да не се кланяме нито на Изток, нито на Запад, нито никому, а да бъдем горделив народ, който да отстоява своята самостоятелност, който да има вяра в своите задружни сили - по този начин както ни завеща Васил Левски! “ - сподели в словото си кметът на Община Лом доктор Георги Гаврилов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР