С пълно единодушие постоянната комисия Култура и духовно развитие“ прие

...
С пълно единодушие постоянната комисия Култура и духовно развитие“ прие
Коментари Харесай

Одобриха номинацията за Почетен гражданин на Варна и носителите на знак За заслуги към Варна - златен

С цялостно единогласие непрекъснатата комисия " Култура и духовно развиване “ одобри предлагането за почитане на артиста Михаил Мутафов със званието " Почетен жител на Варна ". Високото звание се присъжда за забележителният му принос към театралното изкуство във Варна, за високото актьорското майсторство и открояващо се артистично наличие на сцената на държавна такса “Стоян Бъчваров “.

Стоян Мутафов стартира креативният си път на сцената на варненския спектакъл през 1975 година като до през днешния ден той е изиграл над 100 функции от българската и международна драматургия. Сред най-забележителните му функции са Индианецът в " Полет над кукувиче гнездо “, Перо в " Черната дупка “ и Марат в " Марат/Сад “. Актьорът има над 40 участия в кинопродукции, измежду които " Циклопът “ с реж. Христо Христов; " Дзифт “ на реж. Явор Гърдев и " Островът “ на реж. Камен Калев. Богатата му биография включва и редица награди, включително премия " Варна “, " Аскеер “, " Златна роза “, и " Икар “ за чест и достолепие.

Общинските съветници утвърдиха и номинациите на тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак " За заслуги към Варна " – златен ще бъде почетен Държавен куклен спектакъл – Варна във връзка със 70-годишнината от основаването му и за заслуги към приобщаването на детската аудитория към театралното изкуство. През миналите седемдесет десетилетия на сцената му са сложени близо 400 типичен и модерни заглавия за деца и възрастни. Носител е на премиите " Икар, " Аскер “, 16 групови и самостоятелни награди " Варна “.

Членовете на комисията взеха решение почетен знак " За заслуги към Варна “ – златен да получи  Регионален ефирен център – Варна за приноса му в популяризирането и документирането на обществено-политическия, спортния и културния живот на Варна и по отношение на 50-годишнината му. За миналия половин век РТВЦ - Варна, е работил за всички новинарски, публицистични и спортни излъчвания на Българска национална телевизия и се утвърдил като водеща културна институция с голям принос към представянето на града ни в националния ефирен ефир.

Другата утвърдена номинация за златен почетен знак е Държавната опера-Варна по отношение на 75-годишния й празник, за приноса й в развиване на оперното изкуство града и за одобряването й като един от водещите оперни театри в България.

Със златни почетни знаци ще бъдат отличени и две персони. Единият е шефът на Варненската филхармония за интервала от 1972 година до 1976 година, музикантът Марко Добрев. Номинацията му, по предложение на предприемчив комитет от НУИ " Добри Христов “, е за приносът му към варненската музикална просвета от 70-те години до през днешния ден, организирането на значими събития в границите на ММФ " Варненско лято “, подкрепяне на Международния балетен конкурс и други Носител на медал " Кирил и Методий " III степен 1976г.; " Учител на годината " 1999г. на Отворено общество; " Награда Варна " през 2000г. и 2004г.; Почетно отличие " Неофит Рилски " на Министерството на културата.

Златен знак " За заслуги към Варна “ ще получи и варненския състезател Иван Иванов за приноса му към развиването и просперитета на варненския и националния спорт. Под негово управление е извършена подготовката за присъединяване на страната ни в олимпийските игри в Атланта, където България печели 15 медала, от които четири - златни. Също под неговото управление сдружение " ЖСК - Спартак " - Варна, получава вай-високата категория за интернационален принос - за присъединяване на варненски борци в олимпиадата в Барселона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР