С пълно единодушие от 96 гласа за беше приет на

...
С пълно единодушие от 96 гласа за беше приет на
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене закона за ограничаване на износа на някои лекарства

С цялостно единогласие от 96 гласа " за " беше признат на първо четене законопроектът, който дава опция за по-строг надзор над търговията и износа на медикаменти, препоръчан от здравния министър Кирил Ананиев. След това Народното събрание гласоподава срокът сред първо и второ четене да е в оптимално огромен - 4 седмици, защото съгласно депутатите от левицата, по проектозакона имат да се вършат съществени разяснения.

В измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина се планува основаването на Експертен съвет към Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), който да изготви лист с лекарствени артикули, за които може да се лимитира износът, с цел да не се стига до недостиг в страната.

Планират се и по-високи наказания при осъществяване на нерегламентирана търговия с медикаменти, както и за включените в ограничаващия лист. За търговците на дребно санкцията ще е в размер от 10 до 20 хиляди лв. при първо нарушаване и от 25 до 35 хиляди лв. при наново нарушаване. При търговците на едро имуществената глоба ще е в размер от 10 до 25 хиляди лв., а при наново нарушаване разрешението за търговия на едро ще се лишава със заповед на ИАЛ. За експорт на медикаменти макар ограничаването пък санкцията ще е сред 50 до 100 хиляди лв., планува смяната в закона.

За задачите на по-добрия надзор ще бъде основана и осведомителна система, въз основата на която ще се следи придвижването на лекарствените артикули. Ще има и някои административни облкчения за фармацевтичните производителите и търговци, да вземем за пример намаляването на периода за издаване на позволения от 90 на 60 дни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР