С около 30 на сто е станал по-чист въздухът на

...
С около 30 на сто е станал по-чист въздухът на
Коментари Харесай

Мерките срещу COVID-19 изчистиха въздуха в Истанбул

С към 30 на 100 е станал по-чист въздухът на Истанбул в интервала на ограничаващите ограничения поради ковид през месец спрямо преди.

Това демонстрират данни от измервателните станции, оповестени онлайн от профилирана лаборатория.

Според специалистите за това са съдействали обществената изолираност, ограничението на превоза, апелите за оставане на жителите в къщи, ограничаващите ограничения за придвижване в парковете и градините, поддържането чистотата на зелените площи, затварянето на хиляди заведения и работни места и т.н, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Лабораторията за премерване на въздуха към Министерството на екологията и градската среда е една от дребното институции, които не са прекратили работата си в изискванията на пандемията.

Бахар Тунджел, специалист в лабораторията разяснява, че преди пандемията Ковид-19 замърсяването ес прахови частици било в границите на 45-55 микрограма/куб.м. Към днешна дата то е спаднало с над 30 %.

" Качеството на въздуха в Истанбул се следи от 36 непрекъснати измервателни станции и две мобилни станции. Съоръженията са автоматизирани и работят по европейски стандарти. Сведенията постъпват в центъра, където се обработват и се разгласяват на онлайн страницата на екологичното министерство, където непрестанно се актуализират. Практически жителите имат опция да знаят какъв въздух дишат, къде замърсяванията са най-големи.Научните институции също употребяват тези данни ",к оментира различен експерт.

По думите му вследствие на намаляването на броя на персоналните коли в трафика през първите три месеца на тази година чистотата на въздуха на Истанбул е била с 13 на 100 по-голяма в съпоставяне със същия интервал на предходната година. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР