С ново увеличение от 15% пункта публичният дълг на Северна

...
С ново увеличение от 15% пункта публичният дълг на Северна
Коментари Харесай

Публичният дълг в Северна Македония достигна 60% от БВП

С ново нарастване от 15% пункта общественият дълг на Северна Македония доближи границата от 60% от Брутният вътрешен продукт. Това гласи изводът от одит на Сметната палата в РМС, предава Българска телеграфна агенция. 

Според одитния отчет, като отговор на здравната и икономическа рецесия, не всеки път се подсигурява спазването на фискалните правила за ръководство на обществения дълг и недостига, и повишение на равнището на обществения дълг се следи освен в Република Северна Македония, само че и в други страни.

Одитният отчет акцентира въздействието на фискалната политика върху образуването на обществен дълг. " В Република Северна Македония 75 % от общия държавен дълг, т.е. 88 % от държавния дълг е за финансиране на бюджетния недостиг заради планувани разноски, по-високи от приходите “, написа в него. 

Одиторите установяват, че неналичието на обособен закон или подзаконов акт, или стратегически документ за ръководство на обществените финанси при изключителни условия - рецесия или изключителна обстановка, съставлява риск за ръководството на обществения дълг. 

Системата за ръководство на обществения дълг, като се изключи някои дефекти, разрешава ефикасното му ръководство. Поради предоставената опция за заем за финансиране на бюджетния недостиг за настоящата и идващите две години, той способства за вземането на решения за заеми, когато пазарните условия са най-благоприятни, само че съществува риск от заем, който не е утвърден от Парламента на Република Северна Македония, заключава отчетът на одита. 

Той е осъществен в сходство с Годишната работна стратегия на Сметната палата за 2020 година и обгръща интервала 2015-2020 година, а в избрани области и въпроси, и преди 2015 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР