С нарастването на напрежението между Запада и Русия заради Украйна

...
С нарастването на напрежението между Запада и Русия заради Украйна
Коментари Харесай

DHS: Ако САЩ реагират на руска инвазия в Украйна, ще станат мишена на хакерски атаки

С повишаването на напрежението сред Запада и Русия поради Украйна Департаментът на Съединени американски щати за вътрешна сигурност (DHS) предизвести, че в случай че Вашингтон отговори на съветско навлизане в Украйна, Съединени американски щати може да станат обект на хакерски офанзиви, благословени от съветското държавно управление и осъществени посредством негови марионетки.

Според Бюлетина за разузнаване и разбор на DHS Русия може да прибегне към хакери, когато усети отговорът на НАТО и Съединени американски щати след възможното си навлизане в Украйна. Според организацията Москва има „широка гама от нападателни кибернетични принадлежности, които може да насочи против мрежите на САЩ“. Все отново бе маркирано, че Русия до момента не е правила това директно против сериозна инфраструктура в страната.

Миналата година киберпрестъпници, основани в Русия, провокираха две от най-разрушителните хакерски атаки в Съединени американски щати напоследък. Colonial Pipeline стана жертва на офанзива посредством рансъмуер през май 2021 година, спряла интервенциите и предизвикала неналичия на горива в цялата страна, а доставчикът на месо JBS спря интервенциите си отново заради основани в Русия хакери.

Русия също е считана от Съединени американски щати за виновна за пробива в защитата  на SolarWinds в края на 202o. Съединени американски щати споделиха, че тогава подкрепяните от Русия киберпрестъпници са получили достъп до 10 американски държавни организации, в това число Министерството на вътрешната сигурност и Министерството на търговията.

DHS предизвести още, че Москва не се лимитира в дейностите си единствено против Съединени американски щати. Според бюлетина, през 2015 и 2016 година Москва е атакувала електроразпределителната мрежа на Украйна.

Миналата седмица ръководителят на DHS Алехандро Майоркас сподели пред кореспонденти, че Съединени американски щати в състояние на нараснало внимание за хакерски атаки, поради геополитическата обстановка.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР