С мнозинство от 331 гласа за“, 126 гласа против“ и

...
С мнозинство от 331 гласа за“, 126 гласа против“ и
Коментари Харесай

Европарламентът иска визите за Косово да отпаднат

С болшинство от 331 гласа „ за “, 126 гласа „ срещу “ и 12 гласа „ въздържал се “ Европейският парламент гласоподава отпадането на визите за жители на Косово при пътешестване в Европейски Съюз.

Косово остана единствената балканска страна, чиито жители към момента се нуждаят от виза, след премахването на визите за жителите на Северна Македония, Черна гора и Сърбия през 2009 година, както и за Албания и Босна и Херцеговина през 2010 година

Решението жителите на Косово да бъдат освободени от визовите условия няма да се отрази на обособените позиции на страните от Европейски Съюз за статута на Косово. Пет страни членки (Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания) не признават Косово като самостоятелна страна.

Ако бъде признат, безвизовият режим ще разреши на жителите на Косово да пътуват до Европейски Съюз без виза до 90 дни през всеки 180-дневен интервал - при изискване, че имат биометричен паспорт - било то за бизнес, туризъм или фамилни цели, само че не и за работа.

Косовските водачи приветстваха този ход. Премиерът Рамуш Харадинай сподели след гласуването, че решението " удостоверява още веднъж, че институциите на Косово са изпълнили всички условия, избрани от Европейската комисия в Брюксел предходната година. "  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР