С мисъл за настоящето, и с поглед в бъдещето, Филип

...
С мисъл за настоящето, и с поглед в бъдещето, Филип
Коментари Харесай

Диляна Якова: Бизнесът днес трябва да е повече от просто финансова печалба

С мисъл за сегашното, и с взор в бъдещето, " Филип Морис Интернешънъл " (ФМИ), компания с над 170-годишна история на сполучлив обичаен бизнес, прекатурва бизнес модела си, а с него и динамичността на цяла една промишленост в посока създаване на бъдеще без пушек.

Трансформацията, през която минава ФМИ, дава отражение и на задачите на компанията свързани с устойчивото развиване. " Наскоро компанията преразгледа задачите и уговорките си, свързани с декарбонизацията. Нашият План за ниско въглероден преход е част от цялостната ни тактика за стабилно развиване и е основата за реализиране на въглеродните ни цели – да реализираме въглеродна индиферентност във всички наши директни действия до 2025 година и в цялата ни верига на стойност до 2040 година ", споделя Диляна Якова, управител регулации и стабилно развиване във " Филип Морис България ", в диалог за климатичните промени и ролята на фирмите в оправянето с една от най-значимите рецесии в нашето съвремие.

Как една компания от тютюневия бранш може да способства за понижаване на климатичните промени, които нормално са свързвани с енергетиката и превоза?

Изменението на климата визира всеки аспект от живота ни и към този момент е известно, че това е една от най-значимите рецесии на нашето съвремие. " Филип Морис Интернешънъл " в действителност не е въглеродно-интензивен бизнес, само че признавайки мащаба на климатичната рецесия, имаме вяра, че като компания с мултинационален обсег, ние също имаме роля в напъните за понижаване на екологичния отпечатък. Сигурни сме, че изменението на климата не може да бъде решено с самостоятелни стъпки, решението на този проблем изисква напъните и съдействието на всички участници в обществения и частния бранш за да се реализиран действително световните цели за понижаване на излъчванията на парникови газове (ПГ).

За да реализира своите цели за понижаване на излъчванията от ПГ, ФМИ подхваща метод в три стъпки: 1) понижаване на потреблението и усъвършенстване на ефективността; 2) минимизиране на потреблението на изкопаеми горива и поощряване на прекосяването към възобновима енергия; 3) компенсиране на неизбежните излъчвания посредством въвеждане на планове (природно-базирани решения) и закупуване на висококачествени въглеродни заеми.

Така, ФМИ е в челните редици на напъните за запазване на климата, като компанията е приета за водач в прехода към въглероден неутралитет. През 2020 година ФМИ беше една от единствено 10 компании в света, получили влиятелната оценка " Тройно A " за водачество в екологичната резистентност от CDP (благотворителна организация с нестопанска цел, която ръководи световната система за екологична бистрота и оповестяване) и задържа позицията си в листата на А-оценки на CDP за седма поредна година.

За да запазим тази лидерска роля, неотдавна компанията преразгледа задачите и уговорките си, свързани с декарбонизацията. Нашият План за ниско въглероден преход е част от цялостната ни тактика за стабилно развиване и е основата за реализиране на тези ревизирани амбициозни въглеродни цели – да реализираме въглеродна индиферентност във всички наши директни действия до 2025 година и в цялата ни верига на стойност до 2040 година

След като компанията разгласи огромна промяна на толкоз обичаен бизнес като тютюневия, амбициозните екоцели не са нереалистични?

Към днешна дата, ФМИ е първата и единствена интернационална компания в обичайна тютюнева промишленост, която се е заела да премине изцяло към бездимни артикули, като насърчаваме нашите пълнолетни консуматори – пушачите да преминат изцяло към по-добри други възможности, спрямо това да продължат с тютюнопушенето. Постигането на нашата задача за създаване на бъдеще без пушек изисква амбициозни цели и целеустремено взимане на решения. Превръщането на цигарена компания във водещ международен бизнес за бездимни тютюневи артикули е освен това от подмяна на един артикул с различен.

Трансформацията, през която минава компанията, изисква всеобхватно преразглеждане на целия ни бизнес модел и преосмисляне на фокуса.

И към този момент сме на път да реализираме това бездимно бъдеще, т.е. поръчките ни за понижаване на излъчванията са неразривно свързани и с прекосяването ни към съществено нови бездимни артикули. А сериозността на това наше желание може да се оцени и по неотдавна оповестената от ФМИ финансовата рамка за револвиращ финансов инструмент на стойност 2,5 милиарда $. Той е привързан с две от главните цели от тактиката за стабилно развиване на компанията, а точно броят пазари, на които се продават бездимните артикули на компанията, който целим да стигне 100 пазара през 2025 година (от 64 през 2020 г.) и нарастването на чистите приходите от бездимни артикули в международен мащаб – до 50% към 2025 година (от 24% през 2020 г.).

ФМИ, както и редица други мултинационални компании, планува преместване на задачите за декарбонизация и върху своите снабдители. Как може да сте сигурни, че те ще ги извършват и предвиждате ли отвод от контрагенти, които не са " екофрендли "?

Въпреки че считаме подобряването на екологичните индикатори на нашите индустриални интервенции за жизненоважно, по-голямата част от нашия екологичен отпечатък поражда другаде по веригата на бизнес интервенциите, като излъчванията нагоре по веригата (тютюнопроизводители) нормално са 10 пъти по-големи от тези от директните ни действия. Ето за какво ние имаме вяра, че груповата работа с тютюнопроизводители, снабдители, търговци на дребно, неправителствени организации и държавни управления е от решаващо значение за постигането на нашите екологични цели.

Вече работим с тях от няколко години и имаме външно самопризнание за това (CDP сложи ФМИ в класацията си за ангажираност на доставчиците за четвърта поредна година). По този метод ние се стремим да допринесем за прехода към въглеродно-неутрална стопанска система и на тези снабдители. Искаме да работят в посока понижаване на въглеродните си излъчвания въз основата на научно обосновани цели, които са в сходство с тези, които ФМИ следва. Също по този начин, ние поредно поддържаме национални и световни политики в региона на климата, които предизвикват равномерен преход към нисковъглеродна стопанска система и имаме вяра, че те ще насочват и нашите снабдители по същия път на декарбонизация, който сме подхванали и ние.

ФМИ разисква с доставчиците си осъществяването на задачите за декарбонизация, като се разпознават съответни дейности и се набелязват следващи цели. Вярваме, че непрекъснатият мониторинг и периодическото привеждане в сходство със заложените цели ще поддържат фокуса върху общите ни цели за декарбонизация.

Как ФМИ следи осъществяването на личните си климатичните цели и какво се случва, в случай че те не бъдат реализирани?

Нашата амбициозна цел е да не се допусне изменение на климата и дейностите ни, свързани с нея, са отразени в рейтингите и класациите, които включват ФМИ в челните редици на дейностите в региона на климата на частния бранш. Ние одобряваме мненията и оценките от трети страни като средство за възстановяване на нашия метод и желаеме да споделяме допустимо най-вече със съответните заинтригувани страни както от частния, по този начин и от обществения бранш. По този метод насърчаваме действителен прогрес и поддържаме постигането на световните цели в региона на климата.

Стратегията ни за стабилно развиване е в детайли разказана с съответен набор от дейности и считаме, че те са задоволително смислени и действително осъществими, с цел да реализиран предстоящите резултати. ФМИ пресмята своя отпечатък на излъчванията от ПГ годишно в сходство с методологиите, съобразени с Протокола за парникови газове. Подходът и резултатите са външно одитирани, отчитайки всички излъчвания, генерирани по цялата верига на стойност и това ни оказва помощ да следим от близко напредъка си. Допълнително, съществуването на годишен мониторинг ни дава опция да следим по какъв начин се движим по отношение на годишните цели, както и по отношение на дълготрайните, и надлежно да увеличим напъните си и/или да насочим фокуса върху съответни действия, ако се разпознават дефекти (по този метод преразглеждаме нашата тактика и я подобряваме по отношение на евентуалните рискове). Нашите климатични цели са вградени в бизнес индикаторите на компанията, а бизнес функционалностите на ФМИ, които имат най-важен дял във въглеродния отпечатък на компанията, към този момент са с избрани ясни цели за реализиране до 2025 година и до 2040 година в сходство с Плана на компанията за ниско-въглероден преход.

Къде е границата сред екологичното държание на една компания и устойчивото ѝ развиване? Според специалисти прекомерно високите климатични цели могат да разклатят бизнесмодела на една компания, да покачат цените ѝ и да я създадат неконкурентноспособна. Това в изключително огромна степен важи за мултинационални компании, чиито пазарни позиции са застрашени от съперници, които нямат климатични цели.

Нашата тактика за стабилно развиване се основава на правилото, че фирмите през днешния ден би трябвало да дават повече от просто облага за акционерите. Дългосрочният триумф изисква основаване на стойност и шерването ѝ посредством устойчиви подходи и практики в интерес на всички заинтригувани страни, в това число чиновници, клиенти, снабдители и общности. Така че за нас устойчивостта и постоянното бизнес показване в действителност не си опонират. Те са изцяло взаимосвързани и взаимно се укрепват. Решаването на екологичните, обществени и управнически проблеми е обвързвано освен с разноски за една компания, само че може да се трансформира и в мотор за напредък и нововъведения.

Ролята на бизнеса в обществото се трансформира, а климатичната рецесия в действителност слага под въпрос бизнес моделите на доста компании. Но съгласно ФМИ на това следва да се гледа като на опция. Нашата визия за бъдеще без тютюнев пушек и ангажимент да се откажем от цигарите ще бъдат от изгода както за акционерите, по този начин и за други заинтригувани страни. А нашата компания се ангажира да приключи тази промяна, като в същото време подхваща съществени дейности за понижаване на риска от изменението на климата.

* Материалът се разгласява с поддръжката на " Филип Морис България "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР