С лъжи, полуистини и дезинформационни кампании срещу западните ценности: Москва

...
С лъжи, полуистини и дезинформационни кампании срещу западните ценности: Москва
Коментари Харесай

Дойче веле: Лъсна подмолната игра на Кремъл срещу западните ценности

С неистини, полуистини и дезинформационни акции против западните полезности: Москва от години манипулира публичното мнение в доста страни. При това много сполучливо. Засегната е съвсем цяла Европа, демонстрира ново изследване, написа Дойче веле.

Още от 2013 година Кремъл употребява лостове за външна интервенция в непознати страни за образуването на политически настройки. Засегнати от това са съвсем всички европейски страни.

До този извод стига изследване на американската фондация "Джърман Маршал Фънд ", изброяващо детайлно намесите на съветската страна в други страни. За да манипулират публичната полемика, изключително по време на избори и референдуми, следени от Кремъл осведомителни канали целеустремено са разпространявали дезинформации, извънредно тенденциозни известия и популистки истории.

И това няма нищо общо с плурализма и поднасянето на уравновесена и справедлива информация, което другояче би било в духа на свободните общества - тук става дума за противозаконна интервенция.

Тези нови дезинформационни акции употребяват това, че в днешния цифров свят хората са затрупани с информация. Информационното пространство е залято от голямо количество неистини, полуистини или неуместни вести.

При това тук не става дума за прибавяне на нови данни и обстоятелства за обещано събитие, а по-скоро за посяване на подозрения у жителите посредством усилване на "информационния звук " по дадена тематика.

По този метод същинските обстоятелства и условия биват подкопавани или обезценявани като една от многото благоприятни условия.

За "лошия хайлайф " и "добрия народ "

Не е обаче единствено Русия - Китай и други властнически страни също по този начин организират такива дезинформационни акции за манипулиране на публичния дискурс в демократичните страни.

Уж за разширение на свободата на мненията и на печата, целеустремено се употребяват опциите на "отвореното общество " (по Карл Попър) за подкопаване на същото това общество.

Същевременно тези властнически страни са възприели наказателен метод към свободните медии вътре в страната, което ги трансформира в нещо като "дигитални диктатури ". Става дума за нова форма на избухлив цифров авторитаризъм, който заплашва достиженията на демокрацията.

Политическата стратегическа цел е да се подкопаят демократичните процеси. Точно по тази причина в формалните съветски медии, като RT (Russia Today) или Спутник, като непрекъснат претекст се популяризира разказът за "лошия хайлайф ", който управлявал "добрия народ ", което обезмисляло изцяло изборите.

Известният от руско време претекст за "капиталистите ", които поробват "пролетариата ", е трансформиран в постмодерен популистки вид. Както и по руско време, този антиелитарен разказ постоянно се добавя от антиамерикански настроения.

Стратегията на Кремъл включва и това да се внушава, че западните демокрации са политически изчерпани.

В проучване на Гордън Рамси и Сам Робъртшоу от Политическия институт на лондонския Кингс колидж, резултатите от което бяха издание тази пролет, двамата са открили, че от общо 2641 изявления на РТ и Спутник по вътрешнополитически тематики във Англия, Съединени американски щати, Франция, Германия, Швеция, Италия и Украйна, цели 2157, т.е. 81,7% са били цялостни с клишета за политическата дисфункция на демокрациите.

В един строй с популистите

Обезценяването на политическите процеси в Европа би трябвало да прикрие недемократичната природа на съветската система и да легитимира властта на президента Путин.

Освен това задачата на кремълските намеси в Европа е да отслабят избрани политически групи и партии, които не утвърждават политиката на съветския президент и поддържат глобите против Русия.

Подкрепа в медиите на Путин получават най-много популистки партии в Европа и протестни придвижвания като "жълтите жилетки " във Франция. До каква степен следеният от Кремъл ТВ канал РТ се концентрира в информациите си на френски език върху придвижването на "жълтите жилетки " демонстрира проучване на платформата Аvaaz от пролетта на 2019 година.

Възходът на популистките партии в Европа сигурно се дължи на редица политически, исторически, културни, стопански и обществени аргументи. Но безспорно следените от Кремъл медии ускоряват сходни трендове, като популяризират популистки идеологии, поляризираща агитация и откровена дезинформация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР