С какво се хвалят днес съвременните домакини пред приятелки? Те

...
С какво се хвалят днес съвременните домакини пред приятелки? Те
Коментари Харесай

Първата прахосмукачка чистела от каруца през прозореца

С какво се хвалят през днешния ден актуалните домакини пред приятелки? Те могат да поканят съседките на кафе, с цел да показват по какъв начин работи новата им фурна, кафе машина или пък суперизстисквачка.  Едва ли някоя дама обаче ще извика приятелки, с цел да се фука с прахосмукачката си.  А тъкмо това са правели  заможните госпожи в аристократична Англия при започване на 20. век – организирали са празненства на прахосмукачката!

Но вие какво си представяте? Това била толкоз огромна машина, че трябвало да бъде прекарвана по улиците на Лондон на каруца, теглена от коне. Тя била яркочервена и я наричали «Пухтящия Били». А защото по това време множеството къщи в града нямали електричество, първата задвижвана с сила прахосмукачка работела на въглища или бензин. Генераторът й трябвало да бъде мощен, по тази причина бил огромен и доста гръмък. 

Колкото и смешна да наподобява през днешния ден, за времето си тази върволица била същинска гражданска война.

А основаването на «Пухтящия Били» изискуем на един 30-годишен инженер, чийто гений се демонстрира в точното време и на точното място. Хюбърт Сесил Бут, роден в Глочестър през 1871 година, бил един от шестимата синове на търговеца на дървесина Ейбрахам Бут. Когато става пълновръстен, Хюбърт се мести в Лондон и се записва в Колежа на еснафите, където учи механика.  След дипломирането си работи в няколко компании за произвеждане на разнообразни елементи, където геният му е оценен доста бързо.

Бут се занимава с проектирането на мотори и колела. Като мъж той няма директно отношение към семейството и чистенето и по тази причина и при него, както при множеството велики открития, изобретяването на прахосмукачката става инцидентно. Ако накараме една модерна стопанка да се придвижи за малко в 19. и началото на 20. век, тя с смут ще откри, че не може да се оправи с домашните си отговорности. Въпреки напредъка на индустриалната гражданска война всекидневието на хората през тези години към момента има своите огромни неудобства. В работилниците фамилиите от междинната класа към този момент могат да си поръчат мебели на налични цени, появяват се фабрично направени брокатени драперии и красиви тъкани килими.  Проблемът е по какъв начин да се поддържат  чисти.

Много домакини прекарват часове наред на колене ,

с цел да търкат мръсни подове  и да обират прахта от всевъзможни повърхности.

През 1870 година е основана бяла вакса за под, която защищава дървените повърхности от изтриване. Тя обаче не прави нищо, с цел да отстрани мръсотията от пода.  А пък след появяването на електрическите крушки прахолякът и петната към този момент няма къде да се скрият!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР