С жестоки укори обсипаха депутатите от БСП и „Възраждане” сделката,

...
С жестоки укори обсипаха депутатите от БСП и „Възраждане” сделката,
Коментари Харесай

БСП и Възраждане в един глас изригнаха срещу сделката за F-16

С жестоки укори обсипаха депутатите от Българска социалистическа партия и „ Възраждане” договорката, която кабинетът „ Борисов 3” подписа за покупката на американски изтребители F-16. Това се случи в пленарната зала на Народното събрание през днешния ден.

Повод им даде разглеждането на съглашение за допълнение и изменение на контракта, посредством който би трябвало да се сдобием с ракети за бойните самолети. Добавката към контракта планува българската страна да получи в допълнение 3 броя ракети, без да заплаща повече пари. Оказа се, че позициите на двете политически обединения съответстват, въпреки че социалистите влизат в ръководещото болшинство, а националистите принадлежат към опозицията.

Огъня разпали соцдепутатът Борислав Гуцанов, който от трибуната стартира да изрежда покупко-продажбите, които са сключили други страни със Съединени американски щати за доставка на бойни самолети – съгласно него, по-изгодни, оповестява " Сега ".

„ Как е бил подписан този контракт? Някой купува ли си на зелено нещо на доста по-скъпа цена от това, което би било, в случай че продукцията е създадена?”, обърна се Гуцанов към сътрудниците си. Той разгласи, че „ това е нещо близо до национално предателство”, и настоя, че би трябвало „ други органи да стартират да разясняват тази сделка”. Така явно загатна, че със съпартийците му чакат следствие.

От името на засегнатите гербери отговори Тома Биков, който изиска от Гуцанов да посочи кого съответно упреква в корупция, и го укори, че прави неоснователни съпоставения с други страни. И предвижда, че идната партида самолети ще бъде доста по-евтина, защото към този момент имаме търговски връзки със Съединени американски щати. А най-после уточни социалистите: „ Въпреки тяхната воля ще имаме съвременно въоръжение в авиацията, а няма да караме Москвич.”

Като подкрепление на Гуцанов излезе Николай Дренчев от „ Възраждане”. Той дефинира договорката за изтребителите като „ извънредно порочна” и посочи, че макар изхарчените милиарди, бойната ни авиация не е получила самолети. Дренчев не пропусна да подсети, че под споразуменията със Съединени американски щати стои подписът на някогашния боен министър Красимир Каракачанов – лидер на Вътрешна македонска революционна организация, с която „ Възраждане” враждува.

Дълго изказване направи депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Той съобщи, че Съединени американски щати подмятат на страната ни „ трохички”, защото трите ракети коствали към милион $, а българските данъкоплатци дават за изтребителите 1.6 милиарда. И също се захвана с въпроса за закъсняващата доставка на изтребителите, които се чакат през 2025 година, вместо през 2023 година, като неустойки за забавянето няма. „ Това е изключителна безочливост от страна на американското държавно управление и позор за българското правителство”, гръмко заключи Гечев.

Последен се дореди до трибуната водачът на „ Възраждане” Костадин Костадинов. Той разгласи, че България е единствената страна, на която американската войска не заплаща под някаква форма за предоставените й военни бази. „ Даже заплащат на Куба, на нас - не. Това е унизително за нас, като българи”, съобщи Костадинов.

Препирнята щеше да продължи и повече, само че времето на пленарното съвещание изтече. Така гласуването на съглашението остана за идващия ден.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР