С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи днес въвеждането в ЕС

...
С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи днес въвеждането в ЕС
Коментари Харесай

Няма не искам! ЕП ни натресе Истанбулската конвенция

С огромно болшинство Европейският парламент поддържа през днешния ден въвеждането в Европейски Съюз на Истанбулската спогодба. Препоръката бе утвърдена с две обособени гласувания с над 450 гласа от към 600 взели участие евродепутати, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предвижда се след днешното решение Съветът на Европейски Съюз също да гласоподава. Процедурата изисква постигането на квалифицирано болшинство, а не на единогласие измежду страните от Европейски Съюз.

В гласувания от Екологичен потенциал текст се регистрира, че днешното решение е по искане на Съвета на Европейски Съюз и подхожда на решение на Съда на Европейски Съюз, на мнението на парламентарната комисия по правни въпроси, мненията в парламентарните комисии по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи и по правата на дамите и равенството сред половете.

Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието над дами (Истанбулската конвенция) влезе в действие през 2014 година и е първият сходен правно обвързващ интернационален инструмент, означават вносителите на предлагането за днешното гласоподаване. Това е първият интернационален текст, който съдържа правно определение за насилието над дами и открива всеобхватна рамка от правни и политически ограничения за попречване на това принуждение, за оказване на поддръжка на жертвите и наказване на причинителите, прибавят те.

Към септември 2022 година конвенцията е подписана от всички страни в Европейски Съюз и е утвърдена от 21 от тях (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция). България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия към момента не са утвърдили конвенцията, се показва в текста.

Извън Европейски Съюз Англия, Молдова и Украйна - в разгара на вилнеещата война - ратифицираха конвенцията през 2022 година, а Турция е единствената страна, която се е отдръпнала от конвенцията, допълват вносителите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР