С голямо мнозинство Европейският парламент одобри резолюция, с която предлага

...
С голямо мнозинство Европейският парламент одобри резолюция, с която предлага
Коментари Харесай

Системите за помощ на водача да са задължителни за новите коли иска ЕП


С огромно болшинство Европейският парламент утвърди резолюция, с която предлага всички нови коли за имат системи за интелигентно контролиране на скоростта, за съблюдаване на лентата и за спешно прекъсване. Това оповестиха от пресофиса на Екологичен потенциал.

Системи за спешно прекъсване и интелигентно контролиране на скоростта участват в доста коли от висок клас. Време е те да се вкарат във всички нови коли, се споделя в отчет на Екологичен потенциал.

Всяка година над 25 000 души умират в пътни катастрофи в Европейски Съюз, а стотици хиляди понасят пострадвания. Около 90% от случаите се дължат на човешка неточност.

Много от злополуките могат да бъдат избегнати благодарение на технологии, които към този момент са на пазара - автоматизирани системи за поддържане или закъснение на скоростта, съблюдаване на пътната лента или идентифициране на пешеходци и велосипедисти.

Тези технологии могат да бъдат открити в модели от висок клас, само че заради очевидните им изгоди депутатите оферират те да станат наложителни за всички нови коли.

" Дали като водачи, пешеходци или велосипедисти, ние всички вършим неточности. В тези случаи автоматизираните системи за подкрепяне са безмълвни втори водачи, които ни оказват помощ да избегнем произшествия ", декларира депутатът Дитер-Лебрехт Кох (ЕНП, Германия), подготвил текста на резолюцията.

Подобни системи стават все по-разпространени във всички ценови класове, освен измежду най-скъпите коли. Въпреки това към три четвърти от новите коли не са оборудвани с нито една от тях, като съществена причина е, че те костват в допълнение пари.

Депутатите желаят да се направи наложително внедряването единствено на системи, които са към този момент налични на пазара и са потвърдили приноса си за сигурността, както и успеваемостта си от разходна позиция. Пример за това е системата за спешно прекъсване, разпознаваща пешеходци и велосипедисти.

" Всеки би трябвало да може да си купи такава кола. Точно посредством необятното им нахлуване тези системи за подкрепяне на лидера ще станат по-евтини. Затова цената на колите няма да доближи тавана, те ще бъдат единствено малко по-скъпи ", сподели Кох.

Депутатите повдигат също концепцията за налагане на цялостна възбрана в целия Европейски Съюз за консумация на алкохол за начинаещи и професионални водачи.

Резолюцията беше призната с 593 гласа " за " против 39 " срещу " и 53 " въздържал се ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР