С голямата изложба за Джеймс Розенквист (1933-2017), за първи път

...
С голямата изложба за Джеймс Розенквист (1933-2017), за първи път
Коментари Харесай

Музеят "Лудвиг" открива голяма изложба с творби на Джеймс Розенквист


С огромната галерия за Джеймс Розенквист (1933-2017), за първи път музеят „ Лудвиг “ в Кьолн показва творбите на един от значимите представители на американския поп арт в подтекста на техните културни, обществени и политически измерения, оповестява Artprice.

Наред с архивните материали, някои от които не са били показвани по-рано, както и колажите, избрани от художника като изходни материали и доста от истинските реклами от старите издания на сп. "Life", експозицията разкрива един исторически космос. В края на краищата композициите на Джеймс Розенквист значително са резултат от неговия емфатичен интерес към обществените и политическите събития на своето време.

Добър образец е впечатляващата апаратура „ F-111 “, една от иконите на поп-ерата. Розенквист я е основава през 1964-65, по време на едно от най-политически буйните десетилетия в историята на Съединените щати. Като главен предмет на работа той избира изтребителя F-111, най-модерното високотехнологично оръжие, което сега се развива, и го комбинира с противен композит от изображения на ежедневния американски потребител. Картината заобикаля фена от всички страни. Отразен в алуминиеви панели, той става част от творбата и е поканен да задава въпроса какво вижда. В допълнение към тази основна работа от сбирката MoMA, с Horse Blinders (1968-69) и Horizon Home Sweet Home (1970) изложбата показва за първи път всички три съоръжения, които Розенквист основава за именитата Castelli Gallery.
 Самият Джеймс Розенквист позволява концепцията и избора на творби за тази галерия и подкрепя процеса на развиване през цялото време. Самият Джеймс Розенквист позволява концепцията и избора на творби за тази галерия и подкрепя процеса на развиване през цялото време. / БГНЕС
Този опит да се привлекат феновете в картината, да се включат образно и физически, прочувствено и интелектуално, е явен и в тричленния колосален отбор "Плувецът в икономиката", който Розенквист основава сред 1997 и 1998 година за галерия в Берлин. Двадесет и седем метровата картина съчетава Герника на Пикасо с други детайли от биографията на художника, както и груповата история и еднаквост в объркваща амалгама, която изобразява бързи промени освен в немската еднаквост.

Изложбата следва централния аспект на "рисуването като потапяне", както самият художник го назовава, като в същото време предлага широкообхватен обзор на работата на Джеймс Розенквист. Учебните картини от 60-те години, които ясно отразяват биографията на художника на големи билбордове на Таймс Скуеър, се демонстрират дружно с биографично стимулирани картини от 70-те и тълкования на галактически явления в по-късните му огромни картини.

Самият Джеймс Розенквист позволява концепцията и избора на творби за тази галерия и подкрепя процеса на развиване през цялото време. Това е първата огромна музейна галерия като респект към художника, който умря през март тази година. Заедно с творби от личната сбирка на музея и великодушни заеми от самия Джеймс Розенкуист са показани значими творби от музеи като MoMA и музея Гугенхайм в Ню Йорк, центъра Помпиду в Париж и Модерен музей в Стокхолм. Изложбата може да бъде забелязана до март 2018 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР