С гласовете на Продължаване промяната-Демократична България (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС

...
С гласовете на Продължаване промяната-Демократична България (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС
Коментари Харесай

С гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС държавният бюджет беше одобрен на първо четене

С гласовете на " Продължаване промяната-Демократична България " (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи държавният бюджет за 2024 година беше утвърден на първо четене. Депутатите на Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Възраждане " подлагаха на критика бюджета и гласоподаваха срещу.

Срокът за оферти преди второто гледане на плана е до петък.

Новината идва на фона на предстоящото по-късно във вторник гласоподаване на второ четене на измененията в останалите три данъчни закона. Те би трябвало да бъдат признати преди приемането на бюджета за идната 2024 година

Основните рецензии към бюджета на министъра на финсните Асен Василев в траялото близо седем часа в понеделник съвещание бяха планувания стопански напредък на фона на рецесията в страните от Европейския съюз и размера на държавния дълг.

От ГЕРБ споделиха, че не поддържат бюджетната политика, само че ще гласоподават " за " бюджета. От ПП-ДБ дадоха отговор, че политиката на " бюджетно здравомислие " на ГЕРБ е " политика на стабилната беднотия ".

Движение за права и свободи не взе отношение по време на дебата.

По думите на депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова трупането на задължения и поддържането на по-висок недостиг не е дълготрайно устойчива тактика, и съществува риск поддържането на по-висок недостиг да докара до по-голяма инфлация.

Красимир Вълчев дефинира предлаганата бюджетна политика като " типично лява ", тъй като обществените разноски са изместили капиталовите.

По думите му страните, които не са спазвали благоразумна политика и са рязали разноски за развиване, " в последна сметка са подкопавали евентуалния напредък на Брутния вътрешен артикул и са влизали в дългови спирали ".

Венко Сабрутев от ПП-ДБ сподели, че до ноември дефицитът е едвам 0,6% от гласувания до 3%.

" Стига сте плашили обществото, стига сте го заблуждавали ", обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

" Казвате, че по ваше време е имало политика на бюджетно здравомислие? Защо през 2007 година дефицитът по отношение на Брутният вътрешен продукт беше едвам 13%, а по ваше време - 2016 година, става рекордните 29,8% ", попита той.

По думите му политиката на ГЕРБ е била „ политика на стабилната беднотия “. " Вие режехте финансовите разноски и в действителност това пречеше на стопанската система да пораства, а в това време обществените заплащания бяха на абсолютния най-малко ", добави Сабрутев.

Според Българска социалистическа партия новият бюджет подсигурява " лазене по икономическото дъно ". По думите на Румен Гечев плануваният стопански напредък от 3,2% е " пожелателен " и " трудноизпълним ", поради растежа на международната стопанска система и рецесията в доста от страните членки на Европейски Съюз.

Председателят на " Възраждане " Костадин Костадинов прикани депутатите от ГЕРБ да не гласоподават по този начин оферти бюджет, тъй като рецензиите им са основателни.

Според депутата от " Възраждане " Цончо Ганев повишението на приходите би трябвало да става въз основата на стопански напредък, а не посредством акумулирането на нов дълг.

Тошко Йорданов от " ИТН " укори Асен Василев, че откогато е министър на финансите външният дълг на България е нараствал с 207 лева на секунда, " за което във финансовото министерство има подложен часовник на дълга ".

" Ясно е, че от финанси не разбирате. Външният дълг се гледа като съответствие към Брутният вътрешен продукт и когато сложите часовник по какъв начин нараства дългът, би трябвало да сложите и часовник и по какъв начин нараства БВП`, му отговори Василев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР