С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и БСП Народното събрание

...
С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и БСП Народното събрание
Коментари Харесай

Народното събрание подкрепи ветото на президента върху Закона за съдебната власт

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия Народното събрание одобри наложеното несъгласие от президента Румен Радев върху Закона за правосъдната власт. Законът се връща за ново разглеждане.

В хода на дебатите от ПП-ДБ обявиха, че ще поддържат ветото на президента.

Надежда Йорданова разяснява, че оспорените промени са били признати при един недобър законодателен развой. Тя предложи да има сложен спор и той да бъде след промени в Конституцията: " Защото въпросът за следствието, неговото място ръководство е и парламентарен въпрос. ”

На 2 юни с промени депутатите отделиха следствието от прокуратурата с предложение сред първо и второ четене и без разискване в правна комисия по предложение на " Възраждане ". Неспазването на законодателните процедури е един от претекстовете на президента да оспори взетото решение.

Основният претекст на Румен Радев е, че още през 2009 година следствието е било преместено към прокуратурата по условие на Европейския съюз в предприсъединителния интервал на България. В дебата единствено " Възраждане " и " ИТН " се оповестиха в отбрана на изваждането на следствието от прокуратурата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР