С декларация от трибуната на парламента „Демократична България“ втвърди тона

...
С декларация от трибуната на парламента „Демократична България“ втвърди тона
Коментари Харесай

ДБ втвърди тона за военна помощ за Украйна

С декларация от трибуната на Народното събрание „Демократична България“ втвърди тона за военна помощ за Украйна, откакто на съвещание през вчерашния ден (20 април) комисията по външна политика отхвърли предложенията на обединяването и ГЕРБ-СДС за даване на оръжия и одобри концепцията на „Продължаваме промяната“ за „техническа помощ за защитни цели“, оповестява „Дневник“.

Съпредседателят на обединяването Христо Иванов разгласи, че ще изиска водачите на ръководещата коалиция да се съберат в първия работен ден след великденските почивни дни (вторник, 26 април). „Става дума за война, която стартира след незаконна експанзия на Путиновия режим против Украйна. Тази война е въобще за това по какъв начин ще наподобява интернационалният ред в Европа“, сподели Христо Иванов.

Христо Иванов се опълчи и на тезата, повтаряна постоянно от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и останалите представители на социалистическата партия, че военната помощ от България би означавала включване на страната във войната, а с непредоставянето на оръжия се защитавал мирът. „Опорната точка, че в името на мира било да не се дава оръжие на Украйна, доразвита малко, допуска концепцията ние да призовем Украйна да се съобщи, тъй като тогава мирът незабавно ще настъпи“, сподели още Христо Иванов.

В този мир ще има лист от страни, които да са последващи обекти на съветска експанзия по един или различен метод. Уплашена, оповестила сама себе си за дребна и слаба България, ще бъде високо в този лист.

С изявлението си той по всяка възможност прави отпратка и към думите на министъра на външните работи Теодора Генчовска (от квотата на „Има подобен народ“), която при срещата си с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба разгласи, че България е дребна страна и „в сходство с нашите благоприятни условия се опитваме да подпомогнем украинския народ“, разяснява Дневник.

В началото на днешното пленарно съвещание пък се разбра, че по всяка възможност Народното събрание няма да се занимае изключително с окончателното решение дали Народното събрание да разпореди на държавното управление да даде военна помощ на Украйна.

Още в първите пет минути на съвещанието „Демократична България“ и ГЕРБ-СДС предложиха трите оферти за (военна) помощ за Украйна да бъдат включени в дневния ред. Противопостави се зам.-председателят на комисията по външна политика Атанас Михнев („Продължаваме промяната“) с аргумента, че не е подготвен отчетът от вчерашното съвещание, а по устав даже би трябвало да са минали 24 часа от даването му на народните представители.

ГЕРБ означи, че в други обстановки не се е спазвала по този начин прецизно буквата на правилника. В последна сметка ръководителят на Народното събрание Никола Минчев („Продължаваме промяната“) разгласи, че „ще приказвам с ръководителя на външна комисия за въпросния отчет в най-скоро време. Нямам поради в границите на деня под „в най-скоро време“.

Поведението на „Продължаваме промяната“ е изненадващо дотолкоз, че представителите на групировката неведнъж са осъждали на думи съветската експанзия, а някои – да вземем за пример вицепремиерът Асен Василиев и самият Никола Минчев – са изразявали персонално мнение, че е редно България да даде военна помощ на Украйна, напомня Дневник.

Включително през вчерашния ден таман зам.-председателят на външната комисия в Народното събрание Атанас Михнев на въпрос дали военна помощ за Украйна значи замесване на България в спора, разяснява: „Категорично не. Десетки страни изпращат военна поддръжка, без да бъдат въвлечени в спора, тъй че дано да спрем с тази проруска изразителност, моля“.

На въпрос обаче дали „Продължаваме промяната“ ще поддържа проекторешението за военна помощ, ръководителят на парламентарната група Андрей Гюров отговори с дежурното „ще обсъдим позицията си за гласуването в зала“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР