С декларации на ПП-ДБ и Възраждане започна днешното пленарно заседание: Във

...
С декларации на ПП-ДБ и Възраждане започна днешното пленарно заседание: Във
Коментари Харесай

Христо Иванов: Отстраняването на Гешев е събитие, което си заслужава да бъде оценено

С заявления на ПП-ДБ и " Възраждане " стартира днешното пленарно съвещание: 

Във връзка с освобождението на основния прокурор и стъпките за промяна на правосъдната властта от името на „ Продължаваме промяната-демократична България “ Христо Иванов уточни, че смяната нямаше да бъде допустима без ролята на публичното мнение и гражданското общество в България, което е декларирало, че  няма да търпи „ безотчетна, арогантна власт " и българските политици са разбрали това “. Като последваща стъпка в промяната Иванов уточни промени в Конституцията, написа Българска телеграфна агенция.

" Отстраняването на Гешев е събитие, което си заслужава да бъде оценено. Има положителни, само че и скептични оценки, които споделят, че тези, които си го избраха, по същия метод си го смъкнаха в една процедура, която сложи подозрения. Хората, които показват подозрения, имат свои учредения ", сподели той.

" Премахна се Иван Гешев, само че и поради продължаващите две години старания от наша страна и от гражданското общество. С друга степен на предпочитание политиците от партиите бяха принудени да се приспособят към тази действителност. Въпросът е дали в този момент ще превърнем тази обстановка в непрекъсната, в която няма да позволим Прокуратурата да бъде бухалка ", сподели още Иванов.

" Дали отстраняването на Гешев ще се трансформира в детайл от една добра наклонност зависи от измененията в Конституцията – ние би трябвало оптимално да ограничим властта и неналичието на отчетност на основния прокурор, би трябвало да разделим Висш съдебен съвет на две, там би трябвало да има и представители на обществото, излъчени от Народно събрание, само че не би трябвало да са болшинство. Трябва да има закон за устройство на съдилищата, да ограничим опцията за злоупотреби със следствената загадка, с цел да унищожаваме опцията да съществуват фигурите на безконечния обвиняващ и безконечния обвинен, които допускат възникването на тъй наречените каузи на трупчета ", акцентира още Христо Иванов.

" Отстраняването на Гешев е една добра вест на трупчета. Длъжни сме най-после да произведем позитивния резултат ", сподели още съпредседателят на Демократична България.

От „ Възраждане “ приказваха за свободата на словото.

Според програмата депутатите ще продължат с второто четене на промени в Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост. Те плануват да бъде закрита „ Държавна петролна компания ”. Законопроектът беше признат през вчерашния ден на първо четене.

В петък е очакван и постоянният парламентарен надзор, на който за пръв път ще дават отговор новоизбраните министри от постоянното държавно управление.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР