С бъдещия Бюджет 2023 идват по-високи сметки през зимата. Причината

...
С бъдещия Бюджет 2023 идват по-високи сметки през зимата. Причината
Коментари Харесай

Връщат 20% ДДС на природния газ, чакат ни по-високи сметки през зимата

С бъдещия Бюджет 2023 идват по-високи сметки през зимата. Причината е, че краткотрайната мярка Данък добавена стойност за природния газ да бъде 9% изтича и няма да бъде възобновена. Така още веднъж ставката ще стане 20 на 100 от 1 юли.

Цените на парното и природния газ за бита ще се повишат. Конкретно за отоплението през зимата – топлофикациите към този момент изпратиха своите заявки, като КЕВР следва да разгласи цените при започване на идващия месец.

Ако сметката ни за парно е 100 лв., с налога тя скача с 20%. „ В случай, че сметката без Данък добавена стойност е 100 лева, в единия случай са 109 лева за заплащане, в другия са 120 лева От които 100 лева отиват за сдружението, което предлага услугата. 9 или 20 лева отиват в държавния бюджет ”, разяснява Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите.

Така, в композиция с новия регулаторен интервал от 1 юли, идващият отоплителен сезон ще излезе по-скъпо. „ Ако е същият като температури и дълготрайност, разликата ще бъде единствено в Данък добавена стойност, тъй като главните цени на топлофикациите не се трансформират. Има разлика под 1%, при който приказваме за някакви стотинки ”, добави Георгиев.

Експертите напомнят, че тази мярка беше въведена поради рецесията. Реално обаче това е единственият Данък добавена стойност, който на този стадий се връща в цялостния си размер.

„ Общият принцип е, че към този момент няма потребност от неща, които са въведени поради Коронавирус пандемията. Коронавирус към този момент нямаме, само че имаме войната в Украйна, която продължава ”, сподели икономистът Румен Гълъбинов.

„ Продължаваме да бъдем най-бедните, да имаме най-ниското качество на живот и да се хвалим, че ще вдигнем минималната пенсия от 523 лева, като издръжката на един човек към този момент е 1450 лева ”, уточни икономистът Мика Зайкова.

Очакванията на Финансовото министерство са Данък добавена стойност приходите да се усилят с 3,56 милиарда лева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР