С австрийски материали се санира осеметажната панелка на ул. „Димитър

...
С австрийски материали се санира осеметажната панелка на ул. „Димитър
Коментари Харесай

Санират най-големия блок в Кючука с австрийски материали

С австрийски материали се санира осеметажната панелка на ул. „ Димитър Талев “ 134-144 в " Кючук Париж ". Блокът, строен през 1984 година, е един от двадесетте в Пловдив, на които се работи с държавни пари по Националната стратегия за енергийна успеваемост. От септември шестте входа със 144 жилището и шест входа са под плътна блокада от строителите, а първите секции към този момент блестнаха в три цвята - светлосиво, тъмносиво и розово. Тази гама е избрана за „ Южен “ от огромната община. За всички региони, където се извършва държавната стратегия за саниране, цветовите нюанси са разнообразни и са посочени с утвърждение на Експертния съвет за устройство на територията.

" Външната топлоизолация от стиропор е с дебелина 12 сантиметра. На покривите на секциите инсталираме изолационни панели и нови гръмоотводи ", споделя инж. Хрони Абаджиев, съучастник в „ Бау Систем “ ООД. Фирмата е спечелила публичната поръчка на търга в общината в конкуренция с още шестима претенденти. Ремонтът на панелката коства 1,5 млн. лв..

Преди да стартират санирането, строителите са наели офис в блока насреща, с цел да имат непрекъснати контакти с живущите. Веднага са създали допитване до притежателите на жилищата дали желаят да им се смени PVC дограма на прозорците и терасите. Дори са популяризирали листовки за изгодите, когато балконите са затворени. На секциите, където ремонтът е напреднал, на терасите към този момент са поставени идентични стъклопакети в бяло, все едно блокът преди малко е издигнат. " Дограмата е петкамерна и нискоемисионна, което значи, че подсигурява по-добра изолираност, повече топлота в жилището и по-малко разноски за семействата ", изяснява инж. Абаджиев. Фасадата е с обща повърхност 9000 кв. метра.

Другата мярка за енергийна успеваемост е изолираност на избените пространства. Таваните във всички изби са опаковани с пресована вата, дебела 10 см. Всичко, що е остаряло и грозно - дървената и железна дограма и остарялото остъкляване на терасите, се отстранява от самите майстори. Те демонтират външните тела на климатиците, които още веднъж се поставят, откакто е подготвена топлоизолацията. Задължително се прави отводняване, с цел да не се стича водата надолу, когато климатиците работят. Затварят се и прословутите чучури на соцтерасите, от които години наред се изливаха вади. Металната дограма на стълбищните кафези също се заменя с PVC. Нови ще са и външните порти.

„ Стана добре, удовлетворени сме. Блокът ни ще бъде по-хубав от новите кооперации, а и на нас ще ни е доста по-топло “, радва се Цанко Цветков от вход „ В “, където санирането съвсем напълно е приключено. Досега никой от живущите не е плащал никакви пари макар мрачните прогнози на съперниците на държавната стратегия.

Инж. Хрони Абаджиев и ръководителят на обекта инж. Галин Трифонов по цели дни, до момента в който се работи, наглеждат петдесетина служащи. Признават, че не е по никакъв начин елементарно да се прави ремонт в толкоз огромен блок, в който се живее, и всеки от жителите му си има свои искания и желания.

Санирането върви под надзора на сдружението на етажните притежатели, от една страна, и от друга - на контролните органи. Почти всеки ден се изсипват инспекции - от Инспекцията по труда, Общинския инспекторат и даже от Общинска полиция. Проверяващите идват по сигнали, нормално поради звук. " Как да работим, без да използваме принадлежности и техника ", недоумява Хрони Абаджиев.

Общинската разпоредба не разрешава да се подвига звук сред 14 и 16 часа, а това са два скъпи часа от работния ден. Собствениците на жилищата, а и самите строители се тормозят, че времето се става студено и се задават дъждове. Проектът за санирането на блока на ул. „ Димитър Талев “ е импортиран от изпълнителя в огромната община в края на май, само че поради забавените процедури в администрацията строителната площадка беше открита едвам на 11 септември. По контракт компанията има 115 дни, с цел да приключи ремонта.
 Санират най-големия блок в Кючука с австрийски материали
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР