С 35 процента повече и по-евтини анитибиотици изписват болниците у

...
С 35 процента повече и по-евтини анитибиотици изписват болниците у
Коментари Харесай

Д-р Кантарджиев: Наблюдава се прекомерна употреба на антибиотици

С 35 % повече и по-евтини анитибиотици изписват лечебните заведения у нас. Това сочат данните от отчет на Европейския център за контрола на болесттите за тази година.

У нас се следи прекомрена приложимост на антибиотици, заяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания

Антибиотици би трябвало да се изписват единствено когато сме сигурни, че лекуваме или профилактираме бактериална зараза, по опция с микробиологично проучване. Ако няма време за приемане на резултата, би трябвало след приемане на резултата от микробиологично проучване да се смени лечението, с цел да можем да употребяваме по-дълги години антибиотици.

Прекомерната приложимост на антибиотици трансформира рисковите микроби в организма в нечувствителни към лекуването, уточни проф. Тодоро Кантарджиев:

Опасността е да не стане по този начин, че инфекциите, включително вътреболничните, инфекциите след интервенции, инфекциите, заплашващи трансплантираните пациенти, инфекциите, заплашващи пациентите с химиотерапия или друга тежка терапия, да не могат да се лекуват.

25 хиляди са смъртните случаи годишно поради антимикробна устойчивост в Европейски Съюз, а в света те са 700 хиляди случаи, а до 2050 година се чака смъртността от тази устойчивост да бъде по-честа в сравнение с от рака, предизвестиха от СЗО.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР