С 19 гласа за“ и 0 против“ членовете на Висшия

...
С 19 гласа за“ и 0 против“ членовете на Висшия
Коментари Харесай

С пълно мнозинство ВСС откри процедура по отстраняване на главния прокурор

С 19 гласа „ за “ и 0 „ срещу “ членовете на Висшия правосъден съвет откриха процедура по премахване на основния прокурор.

По време на дебатите Иван Гешев съобщи, че вижда политическа офанзива и загатна, че членове подписали подписали това искане са избрани парламентарни квоти.

Боян Новански съобщи, че е от квотата на партия „ Атака “ и съобщи, че няма да каже нищо неприятно за Волен Сидеров, тъй като го почита. Новански посочи, че никой не въздейства на неговото мнение и мнение и гласоподаване. Той прикани Конституционния съд да бъде оставен да си свърши работата.

Припомняме, че Иван Гешев внесе искане до Конституционен съд, който да реши дали актуалният Висш съдебен съвет има право да гласоподава неговото освобождение, поради че има членове с изтекли мандати.
Георги Кузманов също съобщи, че никой и за нищо не му е оказвал въздействие. Той посочи, че още на 1 май е изпратил есемес до Иван Гешев, с цел да изкаже съпричастност за атентата и, че децата му са въвлечени в тази обстановка. „ Считам, че пленума би трябвало да се произнесе във връзка неговите изявления в медиите. Нямам съображение да си направя отказ. След атентата, който се извърши против държавността и на база информация, че децата му са били в колата, всички бяхме обезпокоени. Подкрепях господин Гешев, както и сътрудниците в манифеста им. Факта, че господин Гешев не откри време да ни уведоми, че децата му не са били в колата, което най-вече ни тормози не е предмет на този диалог. Но не можем да подминем конференцията на която той скъса оставката си и думите които изрече “, съобщи Кузманов.

Огнян Дамянов прикани основния прокурор да не се употребява ресурса на прокуратурата в това произвеждане, тъй като всевъзможни изказвания за интервенции „ чисти ръце “ и, че се пречело на прокуратурата да работи е несъстоятелно, тъй като производството е персонално към основния прокурор и не визира работата на прокуратурата.  

Оказа се, че Дамянов също е от тези подписали настояването за освобождението на основния прокурор, който е получил призовка от Върховна касационна прокуратура, като към момента не знае защо е тя.   

„ Възмутени сме че години наред не се е работило по няколко каузи, а в този момент се вижда активизиране и то под директния надзор на основния прокурор. Като приказваме за морал, Гешев можеше да напише в чата с всички прокурори, че фамилията му не е било с него в колата, тъй като ние по тази причина излязохме в поддръжка “, съобщи още той.

След гласуването стана ясно, че Иван Гешев е на посещаване в Европейския парламент другата седмица, където е поканен в комисията ЛИБЕ. Той съобщи, че желае да участва на съвещанието на Висш съдебен съвет, което ще разисква неговото освобождение, само че в случай че би трябвало да избира ще избра Европейския парламент, тъй като това е значимо.  

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР