С 12 на 4 гласа Висшият съдебен съвет стартира процедурата

...
С 12 на 4 гласа Висшият съдебен съвет стартира процедурата
Коментари Харесай

ВСС избира нов главен прокурор на 26/10

С 12 на 4 гласа Висшият правосъден съвет започва процедурата за избор на нов основен прокурор.

Така Висш съдебен съвет не се съобрази с правосъдния министър Атанас Славов, който настояваше, че този състав на органа не е добър за избора.

Това обаче се случи след разногласия за това – наложителен или целесъобразен е 7-дневният период за  разкриване на процедурата по желание след предварителното преустановяване мандата на Иван Гешев, законен ли е Съветът, който, с изключение на с изминал мандат, работи и с непопълнен състав, би трябвало ли да се вземат поради политическите планове за конституционни промени, засягащи фигурата на основния прокурор и самия Висш правосъден съвет.

На противоположни позиции за откриването на процедурата бяха ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд – Галина Захарова и Георги Чолаков.

При дълготрайно, изключително дълготрайно деяние на органи с изминал мандат самите те се слагат на риска от накърняване на личната им самостоятелност, разяснява Захарова.

Ние сме толкоз законни към днешна дата, колкото бяхме лигитимни към 12 юни, когато взехме решение да предложим на президента предварително преустановяване пълномощията на основния прокурор. Никой от нас не е окей с тази обстановка, в която да работим. Обаче сме сложени в тази обстановка не от нас самите, а от някой различен, смята Чолаков.

Номинации за основен прокурор могат да вършат трима членове на Прокурорската  гилдия и правосъдният министър.

Според признатата хронограма, чуването на претендентите и изборът ще са на 26 октомври.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР