След успешния старт на кампанията Следи от изчезване“, който беше

...
След успешния старт на кампанията Следи от изчезване“, който беше
Коментари Харесай

„Следи от изчезване“ гостува в Пловдив от 14 май

След сполучливия старт на акцията „ Следи от изгубване “, който беше подложен в гр. София с първата по рода си пътуваща галерия, от през днешния ден плочите с отпечатъците на някои от най-застрашените типове в българските планини могат да бъдат посетени изцяло гратис в изложба „ Етерна “ на ул. „ Княз Александър I “ 26 в интервала 14 май – 18 май в гр. Пловдив от 12:00 до 19:00 часа . Уникалната галерия, която показва реалистични отливки на отпечатъци от стъпки на изчезващи животни, усърдно направени от био материали и пресъздаващи изцяло естествените им местообитания, е забелязана от над 800 гости в София. Произведенията на изкуството ще обиколят и градовете Бургас и Велинград, с цел да отразят гласовете на застрашените типове в душата на родните планини.

Не от скоро виждаме по какъв начин планините в България постепенно, само че несъмнено губят своето биоразнообразие. Все повече типове са на прага на изгубването си, а страниците на Червената книга на България се усилват. Роля за това играе както бързо разрастващата се инфраструктура, която унищожава естествените хабитати в българските планини, по този начин и възходящото ни ползване на разнообразни първични материали, което оголва тогавашните гъсти гори. Представители на животинския свят като зубъра, дивите коне и дивите кози са образец за това по какъв начин единствено в границите на 100 години животинските типове могат да бъдат доведени до ръба на изгубването.

Минерална вода „ Велинград ALCALIA “ е в основата на акцията „ Следи от изгубване “, като още веднъж насочва сърдечен апел за поддръжка в напъните за запазване на местообитанията на някои от най-застрашените скотски типове в нашата страна. От през днешния ден до 18-и май жителите на гр. Пловдив могат да посетят изложба „ Етерна “, където да прегледат неповторимите плочи с отливките на животните, както и да посетят уеб страницата https://sledi.velingradvoda.bg, където да схванат по какъв начин сами могат да допринесат за запазването на местообитанията им. Повече информация по отношение на изложбата и работното време на галерията можете да видите тук. Кампанията, която ще се организира през май и юни тази година, цели да притегли вниманието на обществеността към казуса с изчезващите диви животни в страната и да насърчи хората в България да спомогнат за запазването на местообитанията на застрашените типове.

За да може посланието на пътуващата галерия „ Следи от изгубване “ да доближи до оптимално доста хора, които да допринесат към опазването на естествените местообитания на застрашените типове, Netinfo Company, „ Лицата на града “, вестник „ Черноморски фар “ и ViewSofia.com се трансфораха в публични медийни сътрудници на самодейността.

Места на осъществяване на изложбата:

София: Галерия „ Слон “ на ул. „ Уилям Гладстон “ 12 | 7 май – 11 май 2024 година

Пловдив: Галерия „ Етерна “ – „ Княз Александър I “ 26 | 14 май – 18 май 2024 година

Бургас:   Културен център „ Морско казино “ |  21 май – 29 май 2024 година

Велинград : площад „ Николай Гяуров “ | 1 юни – 7 юни 2024 година

След приключването на пътуващата галерия, стъпките на животните ще намерят непрекъснат дом в Природонаучния музей в Пловдив, с цел да могат бъдещите генерации да продължат да се възхищават на следите на тези величествени същества.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР