Руското външно министерство обяви прекратяването на сателитното и друго излъчване

...
Руското външно министерство обяви прекратяването на сателитното и друго излъчване
Коментари Харесай

Когато скритото управление на информационното пространство даде засечка

Руското външно министерство разгласи прекратяването на сателитното и друго лъчение на немската телевизионна и радиокомпания “Дойче Веле ”, както и закриването на нейния кореспондентски офис в Москва. Решението, както се оповестява в изказване на съветското Министерство на външните работи, е взето „ със страдание “ като огледална мярка към формалната възбрана за лъчение на телевизионния канал РТ ДЕ в Германия, въведена на 1 февруари.

Този ход на Берлин бележи края на дългата му битка против наличието на съветските медии в немското медийно пространство. Официалните заявки на РТДЕ за регистрация в Германия като медия бяха „ замразени “ от немския регулатор, а по-късно управлението на РТ потегли по другия път.

Заявление беше подадено в немскоговорящ Люксембург, само че неговите управляващи, с експлицитната подсказка на немски съседи, отхвърлиха регистрация. Тогава РТ ДЕ беше лицензиран в Сърбия. „ Съгласно Европейската спогодба за трансгранична телевизия, излъчването на РТ ДЕ е допустимо в 33 европейски страни, в това число Германия. Излъчването е осъществено от Москва, а не от Берлин “, сподели Мария Захарова, прессекретар на съветското външно министерство.

Въпреки това през декември немският регулатор изиска от европейския сателитен оператор “ЕУЛЕСАТ-9B” да отстрани РТ ДЕ от платформата за лъчение. В същото време, още веднъж по предложение на немските управляващи, “Ютюб” изтри канала РТ ДЕ без опция за възобновяване.

Реакцията в Германия на ответните ограничения на Русия изглеждаше анекдотична. Главният изпълнителен шеф на “Дойче Веле” Петер Лимбург изрази изненада от решението на Москва, като го назова " прекомерна реакция ". А немският съюз на публицистите назова ограниченията на съветската страна против Дъждовни води „ ограничаване на свободата на печата “, призовавайки Путин неотложно да анулира възбраната за лъчение в Русия. Оказва се, че „ за разлика от пропагандния канал РТ ДЕ, “Дойче Веле” предлага самостоятелна и сериозна публицистика “.

Германското външно министерство изрично отхвърли сравнението на Дъждовни води с РТ ДЕ. Видите ли,ДВ е самостоятелен ефирен канал, до момента в който РТ е държавен канал, който популяризира съветска агитация. По отношение на „ независимостта “ на “Дойче Веле” известният немски политолог Александър Рар изясни обстановката: „ Германците са измислили система, че страната не се намесва директно в работата на “Дойче Веле”, само че има контролен съвет, където седят представители на разнообразни политически ръководещи сили, които по този метод управляват това, което прави “Дойче Веле”.

Добавяме, че Дъждовни води се финансира от немския държавен бюджет и всеки, който посети неговия уебсайт, може да оцени неговата обективност. Според мен даже на общия декор на западните медии “Дойче Веле” се откроява със своите предубеждения и антируска агитация. Въпреки това тази корпорация работеше без никакви усложнения в Русия.

И по този начин, за какво немските управляващи, откакто са изхвърлили остатъците от приличието, вършат всичко, с цел да предотвратят разпространяването на РТ в Германия?

Факт е, че „ ръководената народна власт “, за която Москва е упрекната, че основава, от дълго време е открита на Запад. В същата Германия двете водещи немски партии ХДС/ХСС и ГСДПса наречени две крила на една партия на власт, в която е съвсем невероятно да влязат „ несистемни “ политически сили.

Невъзможно е да се ръководи политическият развой, без да се ръководи медийната сфера.

Това важи напълно за радиото и телевизията; тук, с цел да започнете работа, би трябвало да получите лиценз, а без съществени финанси е невероятно да се сътвори конкурентен артикул. Преобладаващото болшинство от жителите са удовлетворени от това, което медиите в действителност им показват, където известна разлика в оценките основава илюзията за независимост на мнението. Само тази разлика постоянно е в възможни граници. Такава система за ръководство на осведомителното пространство е доста по-ефективна от класическата руска с нейното „ само вярно мнение “.

Напоследък обаче тази система стартира да се разклаща на фона на наложените на обществото възгледи за политическата уместност, „ правата “ на половите малцинства, наложителната имунизация, рестриктивните мерки на свободата на жителите под прикритието на опазване на здравето. Същото се отнася и за демонизирането на " нападателна Русия ".

Що се отнася до РТ, чиито канали в “Ютюб” набраха повече от 10 милиарда гледания през 2020 година, той стана първият измежду телевизионните канали, който преодоля тази оценка, побеждавайки чудовища като Си-Ен-Ен, “Фокс Нюз”, “Ал Джазира” (английска и арабска версии заедно), “Дойче-Веле”, Би-Би-Си.

Тези милиони постоянни фенове на Запад, принадлежащи към политически дейната каста на обществото, образуват публичното мнение не по-малко от медиите. И това в действителност тревожи силите, които работят на световно равнище на ръководство. Две трети от известния 25-страничен отчет на американското разузнаване за " намесата " на Русия в изборите в Съединени американски щати разказват ужасната мощ на съветските медии, работещи за западна аудитория и (ужас!) излъчващи съветската публична позиция, на първо място канал РТ.

Информационното “насрещно движение” от Русия плаши „ господарите на дискурса “ толкоз доста, че със своите дейности за прекъсване на РТ са принудени да употребяват руските заглушаващи устройства (между другото, “Гласът на Америка”, Би-Би-Си, “Дойче Веле” бяха заглушавани в Съюз на съветските социалистически републики единствено през интервалите на най-голямо утежняване на отношенията).

Можете да говорите за независимост на словото и демократични полезности колкото желаете, само че когато скритият надзор върху осведомителното пространство и политическите процеси престане да работи, ръководещите елити на Запад, без да изпитват никакви комплекси, употребяват административна насила.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР